een waterig probleem in Kirgizië

Kirgizië behoort tot één van de armste landen in Centraal Azië. De helft van de bevolking woont in slecht onderhouden appartementenblokken. De flats zijn na de onafhankelijkheid in 1991 geprivatiseerd, maar de bewoners hebben geen geld om hun appartement en de centrale ruimtes te onderhouden.
Na de val van de Sovjet-Unie (1991) kregen de nieuwe onafhankelijke staten zoals Kirgizië het financieel zwaar. Het vangnet van economische en sociale voorzieningen vanuit de unie kwam te vervallen. De nieuwe regering had de structuur noch de middelen om dit voort te zetten. Degelijke en betaalbare huisvesting werd voor veel families een probleem.

In Kirgizië wonen circa 1,3 miljoen mensen in condominiums, appartementencomplexen uit de tijd van de Sovjet-Unie, die in zeer slechte staat verkeren. Na de privatisering is het onderhoud door de staat gestopt en de bewoners zelf hebben er geen geld voor. Nu ruim twintig jaar na de ineenstorting van de Sovjet-Unie begint het gebrek aan onderhoud ernstige gevolgen te hebben.

een waterig probleem

In één gebouw wonen over het algemeen tussen 30 en 100 families. De grootte van de kamers ligt tussen de 16 en 18 m2, vaak wonen hierin meerdere generaties. Regelmatig delen ongeveer zes families één badkamer. Niet zelden is de riolering lek of volledig doorgerot. De daken lekken en waterafvoersystemen zijn kapot, wat leidt tot beschadiging van de vloeren, balken en muren. De lekkages tasten muren en plafonds aan en zorgen geregeld voor kortsluiting. Dat is niet alleen gevaarlijk, maar het gebrek aan elektriciteit zorgt er ook voor dat kinderen niet in de juiste omgeving leven om bijvoorbeeld hun huiswerk te maken. Vocht en schimmel vormen een bedreiging voor de gezondheid van de bewoners, maar ook voor de veiligheid van de constructie.

Een echt dak boven het hoofd
In 2006 zette Habitat for Humanity Kirgizië (HFHK) een programma op, speciaal voor het verstrekken van leningen voor huisrenovaties van complete appartementengebouwen om zo honderden mensen tegelijk te kunnen helpen.

De bewoners van condominiums krijgen de kans om hun woningen te verbeteren met behulp van een groepslening. Voorwaarde voor de lening is dat de bewoners zich organiseren in een vereniging van eigenaren. Elke bewoner betaalt periodiek een klein gedeelte van de lening terug.

renovatieplan
De vereniging van eigenaren stelt samen met HFHK een renovatieplan op en zoekt naar de juiste aannemer voor de renovatie. Stap voor stap en in volgorde van noodzaak worden de renovaties uitgevoerd aan:

  • Dak
  • Verwarmingssysteem
  • (Warm)watertoevoer en sanitair
  • Trappenhuis, gang, ramen, elektriciteit
  • Liften, afvalverzamelpunten.

De werkzaamheden zijn op verzoek van de huiseigenaren in eerste instantie gericht op de reparatie van de daken; het heeft immers geen zin om met de reparatie van elektra te beginnen als het dak nog lekt. Wanneer de renovaties voor de daken, gezamenlijke ruimtes en faciliteiten zijn afgerond, kunnen bewoners in aanmerking komen voor een eigen lening om hun eigen appartement op te knappen.

Door de kosten met elkaar te delen en stap voor stap te renoveren wordt het voor de bewoners mogelijk om te investeren in hun woonomgeving en hun eigen leefomstandigheden te verbeteren.

blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief

volg ons op social media

Op Eigen Wieken

Habitat Nederland heeft met hulp van onder andere Stichting Op Eigen Wieken het vierjarige project ‘improving living conditions of condominium inhabitants’ in Kirgizië gesteund. Deze stichting is voortgekomen uit een kleine woningstichting in Nederland. In het eerste jaar van dit project zijn met de steun vanuit Habitat Nederland de daken van twee appartementenblokken in Tokmok in de Chui-regio gerepareerd, waarmee 140 families een verbeterd en veiliger onderkomen kregen. In het tweede jaar zijn renovaties uitgevoerd van zes flatgebouwen op drie locaties: Bishkek en Tokmok in de Chui-regio, en Karakol in de Ysykkul-regio.

Hiermee zijn 262 families geholpen. In 2012 is een start gemaakt met de renovatie van het dak van een condominium in Karakol waarmee 40 families veiliger kunnen wonen. Ook zullen families in het dorpje Chirak worden aangesloten op de gemeentelijke watervoorziening, zodat 85 gezinnen kunnen beschikken over schoon drinkwater in hun eigen huis. Als het project is afgrond, zullen in drie jaar tijd 527 gezinnen in Kirgizië zijn geholpen.

“het regent niet meer ín huis”

Olga Gratushkina (32) woont in Tokmok met haar dochter Margarita (12) en zoon Anton (7). Haar echtgenoot woont en werkt tijdelijk in Rusland. De eerste jaren waren de leefomstandigheden redelijk, totdat regenwater met bakken door het dak heen lekte door gebrek aan onderhoud. “Ik checkte voortdurend de weersvoorspellingen of er regen op komst was”, zegt Olga. In 2011 hielp Habitat met het repareren van het dak. Vele families weigerden in eerste instantie te betalen, omdat ze het geld niet hadden. “Nu is iedereen blij en is mijn nachtmerrie voorbij. Het regent niet meer in huis. Ik wil iedereen bedanken die bij het project betrokken was”, zegt ze. “Habitat, de aannemers en de Nederlandse donoren. Allemaal bedankt voor jullie steun.”

×