wederopbouw na de aardbeving in Haïti

De aardbeving op 12 januari 2010 van 7.0 op de schaal van Richter en de sterke naschokken in de omgeving van de hoofdstad van Haïti, Port-au-Prince, hebben een extra dimensie toegevoegd aan de al heersende armoede in Haïti.
Met ruim 220.000 doden en meer dan 300.000 gewonden was dit de zwaarste aardbeving die het gebied trof in ruim 200 jaar. Ongeveer 190.000 huizen werden beschadigd, waarvan 105.000 volledig werden vernietigd. Van de meer dan twee miljoen getroffen mensen leefden velen lange tijd in tenten of tijdelijke, onveilige, onhygiënische en overvolle onderkomens.

Giro 555 Actie
Habitat Nederland heeft na de ramp als gastorganisatie meegedaan aan de actie Giro 555 van de Samenwerkende Hulp Organisaties (SHO) voor Haïti. Met de SHO-bijdrage van ruim € 1.500.000 richtte Habitat for Humanity Nederland zich op de wederopbouwfase met renovaties en de bouw van permanente huisvesting. Het project is in maart 2011 van start gegaan in de Santo gemeenschap in Léogane en is in juni 2013 afgerond.

wederopbouw in Haïti

Habitat werkte voor de aardbeving al 26 jaar in Haïti en kon daarom direct beginnen met het noodhulp programma: uitdelen van ‘emergency shelter kits’, opruimen van puin en het plaatsen van zogenoemde ‘transitional shelters’. Habitat maakte hierbij ook gebruik van lokale expertise. Met dank aan donateurs en sponsoren uit de hele wereld heeft Habitat vier jaar na de aardbeving al meer dan 50.000 families geholpen met tijdelijke of permanente huisvesting, reparaties, training en werkgelegenheid. Dat betekent dat de levens van meer dan 250.000 mensen veiliger en stabieler zijn geworden.

Habitat Resource Centers
Habitats wederopbouwactiviteiten in Haïti werden gecoördineerd en uitgevoerd via Habitat Resource Centers die samenwerken met lokale bedrijven en andere non-profitorganisaties. De centers stimuleren de lokale economie door ter plekke bouwmaterialen te produceren, training te geven in bouwvaardigheden, het leveren van vaklui en financiële ondersteuning.

blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief

volg ons op social media

terugkeer van bedrijvigheid

Claude Jeudy, de directeur van Habitat Haïti, vertelt ons in april 2013 dat Santo – de gemeenschap in Léogane waar Habitat aan het werk is gegaan – in zijn ogen hét voorbeeld is van hoe je een gemeenschap opbouwt na een ramp.

‘Wij hebben een systeem gebouwd in Santo. Niet alleen zijn er 300 huizen gebouwd, er zijn ook waterpompen en eco-toiletten geplaatst. Maar minstens zo belangrijk, er zijn trainingen gegeven en er zijn verschillende initiatieven opgezet om mensen te helpen in hun levensonderhoud te voorzien. Dan wordt zo’n project als in Santo pas echt duurzaam’.

bijdrage van de Samenwerkende Hulporganisaties
‘Wat we hebben gerealiseerd in Santo, zouden we nooit alleen hebben kunnen doen, zegt Claude. ‘We kregen hulp van meerdere organisaties, uit verschillende landen en met verschillende expertise. Zo heeft het geïnvesteerde geld uiteindelijk twee keer zoveel waarde.’ Santo is gebouwd met bijdragen uit onder andere Ierland, de Verenigde Staten en Nederland.

De bijdrage van de SHO is benut voor de bouw van de eenvoudige basishuizen. Van de 300 huizen in Santo zijn er 245 gefinancierd met de bijdrage van de SHO. Ook zijn er met de SHO bijdrage 20 eco-toiletten gebouwd en 108 reparaties uitgevoerd, waarmee in totaal 540 mensen rechtstreeks geholpen zijn.

Er zijn in Santo waterpompen geplaatst en straatlantaarns op zonne-energie om de kwaliteit van leven in deze gemeenschap te verbeteren. En de bewoners hebben een Disaster Risk Reduction-training gekregen: ze kregen les op het gebied van huishoudelijke financiën en leerden over basisveiligheid- en bouwtechnieken. Om de bedrijvigheid in Santo te stimuleren hebben we met de SHO bijdrage een marktplaats gebouwd waar bewoners, maar ook mensen uit omliggende dorpen hun waar te koop aan kunnen bieden. Met de oplevering van een marktplaats in mei 2013 is het project afgerond.

Nu het project in Santo met de oplevering van het marktterrein afgelopen mei is afgerond, staan we eigenlijk nog voor één grote uitdaging’, vertelt Claude. ‘We moeten zorgen dat wij het project goed overdragen aan de bewoners, zij moeten nu de verantwoordelijkheid op zich nemen en de gemeenschap verder uitbouwen. Veel goede doelen organisaties zijn alweer vertrokken uit Haïti, maar Habitat werkte hier al 26 jaar voor de aardbeving en wij blijven. We blijven Santo ondersteunen tot deze prille gemeenschap op eigen benen kan staan!’

“het zal ons veel beter gaan”

De 24-jarige Esta Louis zat op haar veranda toen de aardbeving Haïti trof. “Ik had het gevoel dat iedereen zou sterven”, herinnert ze zich. Vóór de ramp verkocht Esta rijst en olie, nu heeft ze geen baan. Haar man zorgt voor een beetje inkomen door als motortaxichauffeur te werken en door te werken op de Habitat bouwplaats. Maar vaak is er niet veel te eten. Gedurende de dag wordt het vaak te heet om in de tent te blijven. Dan moeten ze op zoek naar een koele plek. Esta droomt ervan te verhuizen naar haar nieuwe Habitat huis en weer aan het werk te gaan. “Het zal ons dan veel beter gaan,” zegt ze. “Dan kan ik beginnen met een eigen bedrijfje.”

 
 
 
 
×