10 jaar na de aardbeving in Haïti heeft Habitat meer dan 50.000 families geholpen met huisvesting, reparaties, training en werkgelegenheid.

Alweer 10 jaar geleden maar nog steeds in het geheugen gegrift: de verwoestende aardbeving op 12 januari 2010. De beving van 7.0 op de schaal van Richter en de sterke naschokken in de omgeving van de hoofdstad van Haïti, Port-au-Prince, hebben een extra dimensie toegevoegd aan de al heersende armoede in Haïti. Met ruim 220.000 doden en meer dan 300.000 gewonden was dit de zwaarste aardbeving die het gebied trof in ruim 200 jaar. Ongeveer 190.000 huizen werden beschadigd, waarvan 105.000 volledig werden vernietigd. Van de meer dan twee miljoen getroffen mensen leefden velen lange tijd in tenten of tijdelijke, onveilige, onhygiënische en overvolle onderkomens.

Waar we nu staan – 50.000 families geholpen
Er is al veel bereikt sinds deze vreselijke dag in januari 2010. Het puin is geruimd, de opvangkampen zijn gesloten omdat steeds meer families konden verhuizen naar een nieuw onderkomen en vele families hebben gelukkig hun leven weer op de rit.

Met dank aan donateurs en sponsoren uit de hele wereld heeft Habitat meer dan 50.000 families geholpen met tijdelijke of permanente huisvesting, reparaties, training en werkgelegenheid. Dat betekent dat de levens van meer dan 250.000 mensen veiliger en stabieler zijn geworden. Maar we zijn er nog lang niet. Vergeet niet dat de situatie in Haïti ook vóór de aardbeving al een behoorlijke uitdaging was. Haïti wás en ís het armste land op het westelijk halfrond en de woningnood is er groot. Toch zijn we trots op wat we de afgelopen 10 jaar hebben kunnen realiseren in Haïti. En we bouwen door – ook nu de eerste tien jaar van wederopbouw achter de rug zijn. We zetten ons in voor de hele woningsector met onze inzet voor wetgeving rondom grondbezit. Maar natuurlijk blijven we ook bouwen om meer Haïtiaanse gezinnen te helpen verhuizen naar veilige, permanente huizen.

Santo, het wederopbouwproject van Habitat Nederland en giro 555
Habitat Nederland deed in 2010 mee aan de actie van de samenwerkende hulporganisaties en heeft hiermee een prachtig project kunnen uitvoeren in Santo. In dit zwaar getroffen gebied hebben we 300 huizen gebouwd, en waterpompen en eco-toiletten geplaatst. Maar minstens zo belangrijk, er zijn trainingen gegeven en er zijn verschillende initiatieven opgezet om mensen te helpen in hun levensonderhoud te voorzien. Zo werd het project in Santo echt duurzaam en een mooi voorbeeld van hoe je een gemeenschap opbouwt na een ramp. Sinds 2014 is de verantwoordelijkheid voor de gemeenschap overgedragen aan de bewoners van Santo zelf. Zij onderhouden Santo en bouwen het op eigen kracht verder uit.

Na 10 jaar nog een bloeiende gemeenschap
Regelmatig bezoeken we de gezinnen in Santo nog om te zien hoe het met ze gaat. De gemeenschap leeft en de huizen zijn niet beschadigd door de natuurrampen die ook de afgelopen jaren Haïti weer teisterden.

Pascale, een van de bewoners vertelt: “Mijn huis was onbewoonbaar na de aardbeving van 2010. Ik heb heel lang met mijn kinderen in een tent gewoond.” Sinds 2011 woont Pascale in Santo met haar 3 kinderen. Ze heeft inmiddels al een aantal aanpassingen gedaan aan haar woning. Zo heeft ze een kleine winkelruimte gemaakt voor een winkel aan huis en aan de achterkant van de woning heeft ze twee extra kamers gebouwd. Ze is nog steeds heel blij met de hulp van Habitat: ze maakt zich geen zorgen meer over haar huisvesting.

blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief

volg ons op social media

Meer over Santo, een schoolvoorbeeld van wederopbouw
De bijdrage van de SHO is benut voor de bouw van de eenvoudige basishuizen. Van de 300 huizen in Santo zijn er 245 gefinancierd met de bijdrage van de SHO. Ook zijn er met de SHO bijdrage 20 eco-toiletten gebouwd en 108 reparaties uitgevoerd, waarmee in totaal 540 mensen rechtstreeks geholpen zijn.

Er zijn in Santo waterpompen geplaatst en straatlantaarns op zonne-energie om de kwaliteit van leven in deze gemeenschap te verbeteren. En de bewoners hebben een Disaster Risk Reduction-training gekregen: ze kregen les op het gebied van huishoudelijke financiën en leerden over basisveiligheid- en bouwtechnieken. Om de bedrijvigheid in Santo te stimuleren hebben we met de SHO bijdrage een marktplaats gebouwd waar bewoners, maar ook mensen uit omliggende dorpen hun waar te koop aan kunnen bieden. Met de oplevering van een marktplaats in 2013 is het project afgerond.

‘Wat we hebben gerealiseerd in Santo, zouden we nooit alleen hebben kunnen doen, zegt Claude Jeudi, directeur van Habitat Haïti. ‘We kregen hulp van meerdere organisaties, uit verschillende landen en met verschillende expertise. Zo heeft het geïnvesteerde geld uiteindelijk twee keer zoveel waarde.’

‘Maar één van de grootste uitdagingen is toch wel het project goed overdragen aan de bewoners’, vertelt Claude, ‘zij moeten nu de verantwoordelijkheid op zich nemen en de gemeenschap verder onderhouden en uitbouwen. Veel goede doelen organisaties zijn alweer vertrokken uit Haïti, maar Habitat werkte hier al 26 jaar voor de aardbeving en wij blijven.’

“het zal ons veel beter gaan”

De 24-jarige Esta Louis zat op haar veranda toen de aardbeving Haïti trof. “Ik had het gevoel dat iedereen zou sterven”, herinnert ze zich. Vóór de ramp verkocht Esta rijst en olie, nu heeft ze geen baan. Haar man zorgt voor een beetje inkomen door als motortaxichauffeur te werken en door te werken op de Habitat bouwplaats. Maar vaak is er niet veel te eten. Gedurende de dag wordt het vaak te heet om in de tent te blijven. Dan moeten ze op zoek naar een koele plek. Esta droomt ervan te verhuizen naar haar nieuwe Habitat huis en weer aan het werk te gaan. “Het zal ons dan veel beter gaan,” zegt ze. “Dan kan ik beginnen met een eigen bedrijfje.”

 
 
 
 
×