Habitats weeskinderenprojecten in Zuidelijk Afrika

Bijna 25 miljoen mensen in Sub-Sahara Afrika zijn besmet met hiv/aids. Aidsremmende medicijnen vormen vaak een (te) grote kostenpost voor deze patiënten. Een van de schrijnendste gevolgen hiervan is het grote aantal aidswezen. Na het overlijden van hun ouders komen kinderen onder de hoede van grootouders of andere familieleden. Door de armoede is er vaak geen geld voor een fatsoenlijk onderkomen. Als grootouders of pleegouders komen te overlijden, blijven kinderen achter zonder onderkomen.

Speciaal voor deze kwetsbare groep heeft Habitat een aangepast programma ontwikkeld: Habitats weeskinderenprojecten. Pleegouders, of oudere kinderen die zelfstandig wonen, komen in aanmerking voor een eenvoudige, maar solide woning met toilet. Bijzonder aan dit programma is dat de afbetalingsregeling grondig is aangepast. Ook hoeven de kinderen niet mee te bouwen aan het huis. In hun plaats bouwt een familielid mee of helpen kinderen mee door bijvoorbeeld de lunch te bereiden voor de bouwvakkers. Habitat regelt de eigendomsrechten van de woning, zodat kinderen niet op straat komen te staan wanneer hun verzorgers of grootouders komen te overlijden.

Habitat Zambia en haar partners houden zich bezig met gemeenschapsgericht onderwijs en bewustwording op het gebied van HIV/Aids met als doel het verminderen van stigmatisering. Deze aanpak bevordert niet alleen de veerkracht van de betreffende gezinnen, maar ook de toekomstbestendigheid van de hele gemeenschap. Een lange termijnaanpak dus.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

22 huizen in Zambia

In 2016 hebben wij in Zambia een project voor weeskinderen kunnen starten met financiering van een aantal fondsen en bedrijven, waaronder Stichting Weeshuis der Doopsgezinden en Legian. Zambia – een van de armste landen ter wereld – is zwaar getroffen door de aidsepidemie. Een van de schrijnende gevolgen is het grote aantal weeskinderen. Oma’s en tantes dragen naast de zorg voor hun eigen gezin ook de zorg voor een of meer weeskinderen.

In dit project worden in de hoofdstad Lusaka en de tweede stad Ndola voor 22 gezinnen degelijke huizen met goede sanitaire voorzieningen gebouwd. De nieuwe huiseigenaren krijgen ook een training over het onderhoud van hun woning, ze krijgen voorlichting over HIV/AIDS en Habitat helpt hen met het maken van een testament.

Bij elk nieuw gebouwd huis wordt een VIP latrine (toilet) gebouwd voor betere sanitaire voorzieningen, want de gemeenschappen waar Habitat in Zambia werkt, hebben vaak geen centrale riolering. Elk nieuw huis is minimaal 35 m2 groot, en kan eventueel later worden uitgebouwd. Er wordt uitgegaan van een standaard van minimaal 3,5 m2 woonruimte per persoon.

Het project had de volgende doelstellingen:

  • Veilige en degelijke huisvesting bieden voor 22 kwetsbare gezinnen (66 weeskinderen en hun verzorgers) in combinatie met een toilet
  • Verminderen van de kans op ‘property grabbing’, door trainingen en hulp op gebied van vastleggen van eigendomsrechten en het schrijven van een testament, zodat de kinderen ook op langer termijn niet uit hun huis gezet kunnen worden
  • Voorlichting op het gebied van HIV/AIDS, malaria preventie en hygiëne trainingen voor niet alleen deze 22 gezinnen, maar voor 150 leden binnen de hele gemeenschap

leer de nieuwe huiseigenaren kennen
Inmiddels zijn de 22 gezinnen in Zambia verhuisd en hebben we uit Zambia prachtige verhalen gekregen over de nieuwe huiseigenaren. Bijvoorbeeld over Martha, zij woonde met 6 kinderen in een half ingestort krot van modder en stenen. In de nieuwe, stenen woning voelt ze zich veilig en kan ze zich bezighouden met haar werk en het verzorgen van een inkomen. Of over John die in een slecht geventileerd krot woonde, waar de ratten rondliepen op zoek naar eten. Het nieuwe huis geeft zijn gezin een veilig gevoel en meer eigenwaarde.

“Deze bouwreis heeft mijn kijk op de wereld voorgoed veranderd”
ICT dienstverlener Legian financierde (samen met een aantal andere donoren) dit Habitat project in Zambia. Maar dat niet alleen: ze gingen in oktober 2016 ook op bouwreis naar Zambia en bouwden de eerste 2 huizen van de 22 huizen in het project. Bouwreiziger Richard blogt over deze indrukwekkende ervaring:
“Ik vroeg mezelf ineens af waarom ik mee ben op deze reis. Is het zelfzuchtigheid? Dat ik familie en vrienden kan vertellen wat voor goeds ik heb gedaan? Of wil ik in ieder geval één gezin een betere toekomst geven?”
Lees meer over deze bouwreiservaring

×