Meisje vult een flesje met veilig, schoon drinkwater.
Water en hygiëne

Bij een goed huis horen veilig drinkwater en schone,  sanitaire voorzieningen. Beide zijn essentieel voor een betere gezondheid en economische vooruitgang. Daarom bouwt Habitat naast huizen ook voorzieningen voor schoon drinkwater en toiletten, en geven we trainingen over het gebruik ervan.

 

De noodzaak

Jaarlijks overlijden er zo’n 1 miljoen mensen aan diarree door het gebrek aan veilig drinkwater, toiletten en (hand)hygiëne. Nog veel meer mensen krijgen cholera, dysenterie, hepatitis A, tyfus of polio. Ziektes die gemakkelijk voorkomen kunnen worden met de juiste voorzieningen. Daarom bouwt Habitat naast huizen ook voorzieningen voor schoon drinkwater en toiletten, en geven we trainingen over het gebruik ervan. 

Naast een betere gezondheid zijn schoon drinkwater en sanitaire voorzieningen ook essentieel voor economische vooruitgang; elke euro die we investeren in het bouwen van watervoorzieningen en toiletten levert een flinke besparing op. Dat komt doordat mensen gezonder zijn, minder kosten hoeven te maken voor medicijnen of een doktersbezoek én meer inkomen hebben, omdat ze niet meer ziek thuis zitten.

water 2 miljard mensen hebben geen toegang tot schoon drinkwater en drinken daarom vervuild water
voorzieningen 3,6 miljard mensen hebben geen veilige toiletvoorzieningen en hebben verhoogde kans op ziektes
hygiëne 2,3 miljard mensen zijn niet in staat te zorgen voor basis hygiëne, wegens gebrek aan zeep en water

Samen bouwen aan gezondheid

We geven mensen toegang tot schoon water door het aanleggen van watervoorzieningen zoals putten, pompen en watersystemen. Maar ook bouwen we toiletten, delen we waterfilters uit en zorgen we voor veilige riolering. Voordat we iets bouwen, gaan we in gesprek met de lokale gemeenschap en vragen we waar behoefte aan is. Op deze manier worden er geen faciliteiten worden gebouwd die niet worden gebruikt en maken we mensen mede-eigenaar.

Sommige huizen hebben een eigen watervoorziening en toilet, bij anderen huizen bouwen we gemeenschappelijke voorzieningen voor meerdere gezinnen. De toekomstige gebruikers worden betrokken en werken mee aan de bouw. Als het af is, wordt de voorziening eigendom van de gemeenschap en worden er beheerders gekozen en getraind om het te onderhouden. Zo worden zij minder afhankelijk van externe hulp. Deze aanpak vergroot het verantwoordelijkheidsgevoel en de waardering binnen de gemeenschap, en maakt de investering toekomstbestendig.

Waterbeheerder Fridah

Fridah is lid van de WASH-commissie in haar dorp in Zambia. Ze werd gekozen als waterbeheerder door haar gemeenschap na het volgen van een watermanagementtraining van Habitat.

“Ik ben trots dat ik als waterbeheerder een bijdrage kan leveren in onze gemeenschap en dat de mensen mij het vertrouwen hebben gegeven. Ik doe mijn best dat vertrouwen waar te maken en heb de afgelopen jaren heel veel geleerd.”

Als waterbeheerder opent Fridah elke ochtend om 6 uur de put, zodat bewoners schoon water kunnen halen. “Ik zorg dat de waterput schoon blijft en goed blijft werken. Mensen in de gemeenschap betalen elke maand een bijdrage voor het onderhoud, en van dat geld hebben we in twee jaar tijd drie nieuwe tappunten kunnen maken.”

WASH-training

Bij Habitat vinden we het belangrijk dat de mensen met wie wij werken zelfredzaam worden. Daarom worden niet alleen beheerders van de watervoorzieningen getraind, maar krijgen ook de gebruikers ervan een zogenaamde WASH-training (Water, Hygiëne en Sanitaire voorzieningen). Tijdens deze training leren ze alles over het gebruik en onderhoud van hun watervoorziening, het belang van goede hygiënische gewoontes en het voorkomen van ziektes. Zo kunnen zij in de toekomst zelfstandig en veilig gebruikmaken van hun nieuwe faciliteiten. 

In Cambodja kregen bijvoorbeeld 36.000 mensen toegang tot schoon water en leerden zij over hygiënische gewoontes. We hebben hier voor het eerst het ‘train-de-trainer’-principe toegepast op scholen. Habitat trainde leraren om leuke en interactieve lessen te geven over het wassen van handen en andere hygiënische gewoontes. Op deze manier konden we meer kinderen bereiken en nog meer impact maken.

Kinderen in Cambodja wassen hun handen tijdens een WASH-training.
Nieuwsbrief
Sluiten