“Er komt eindelijk een einde aan ons ‘modderleven’, ik zie de toekomst weer met vertrouwen tegemoet”

Amsterdam, 15 januari 2019
Vorige week is Lwiza met haar gezin verhuisd! Ze is heel blij dat ze nu eindelijk een nieuw huis heeft. Daarvoor had ze, zo zegt ze zelf, ‘een modderleven’: steeds moeten verhuizen omdat ze niet altijd genoeg geld had voor de huur, lekkende daken en muren waar letterlijk de modder vanaf stroomt omdat ze gemaakt zijn van lemen stenen. In de regentijd had ze soms niet genoeg emmers om het water op te vangen.

Lwiza: “Dit stevige huis biedt goede ventilatie en is veel gezonder voor ons. Habitat ook heeft gezorgd voor een waterinstallatie, we hebben nu gratis water.
Ik ben ook niet meer bang dat ik uit mijn huis wordt gezet, want het is mijn eigendom. Ik voel me heel erg thuis in deze gemeenschap. We leren van elkaar, zorgen voor elkaar en kunnen altijd een beroep op elkaar doen als we iets tekort hebben. Zelfs als ik onder de douche sta en ik ben mijn zeep vergeten, hoef ik maar te roepen en iemand brengt me zeep!”

Een nieuwe toekomst
Omdat ik geen huur meer hoef te betalen kunnen de kinderen nu naar school en zelf kan ik nu misschien een eigen vishandeltje opzetten om in mijn onderhoud te voorzien. Ik zie de toekomst weer met vertrouwen tegemoet.”

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

“Sommige dagen is er helemaal niks te eten”

Kabwe, 27 november 2018

Lwiza werd geboren op 19 maart 1961. Ze trouwde in 1981 en kreeg tien kinderen, waarvan er vijf zijn overleden. Lwiza zorgt voor twee van haar kinderen, Joe (16) en Lacet (14), de andere drie worden opgevangen door hun oom die in Lusaka woont. Daarnaast zorgt Lwiza ook nog voor drie kleinkinderen: Victor (10), Yona (7) en Davies (5). Om in hun levensonderhoud te voorzien wast Lwiza kleding en verkoopt ze voorverpakte houtskool. Lwiza: “Het geld dat ik daarmee verdien gaat op aan de huur en ons eten. We eten één maaltijd per dag, en sommige dagen is er helemaal niks te eten.”

Waarom heeft Lwiza jouw hulp nodig?
Geen geld voor de huur betekent ook: de kans uit je huurhuis gezet te worden en moeten verhuizen. Dat overkwam Lwiza al regelmatig. Op dit moment woont Lwiza met de 5 kinderen in een gehuurd onderkomen van slechts één kamer, gebouwd van leem. Er is geen vloer in het huis aangelegd, dus het is een stoffige boel binnen, tenzij het regent: dan verandert het stof in modder. Het dak verkeert in een zeer slechte staat. Het lekt zo erg dat het gezin niet goed kan slapen als het regent. Het hele huis staat vol met emmertjes en blikjes om het regenwater op te vangen dat door het dak lekt.

Ze halen water uit een bron in de buurt en kopen soms drinkwater bij een buurman. Ook het gezamenlijke toilet in de buurt verkeert in een vervallen toestand. Verkoudheden en griep komen veel voor in het huishouden door de slechte behuizing. Een fatsoenlijke, eigen woning zou hun gezondheid aanzienlijk verbeteren en ook wat meer financiële armslag betekenen. En bovendien: nooit meer hoeven verhuizen!

Amsterdam, 17 december 2018

Goed nieuws voor Lwiza, haar kinderen en kleinkinderen!
Dankzij een grote donatie van een anonieme donateur en diverse andere mooie donaties, kan Habitat Zambia gaan beginnen met het huis voor dit gezin. Toen we Lwiza dit nieuws vertelden, was ze dolbij: “Straks hebben we een veilig huis  waar we met een gerust hart kunnen slapen en als we niet zoveel huur meer hoeven te betalen houden we wat geld over om een extra maaltijd te betalen.”

×