Huizen met eigendomsrechten in Nepal

In Nepal woont 49% van de bevolking in slechte omstandigheden. Op ongezonde of gevaarlijke plekken, of in huizen waar ze van de een op andere dag uit kunnen worden gezet omdat ze geen landrechten hebben.

Om deze situatie te verbeteren bouwen we huizen en zorgen we in samenwerking met de Nepalese overheid voor eigendomsregistratie. Met een stevig huis en landrechten voor zowel mannen als vrouwen is er zekerheid, minder stress en kunnen zij zelf verder bouwen aan hun toekomst.

De Dalit in Nepal

In dit project in Nepal ondersteunt Habitat de meest achtergestelde groep van het land – de Dalit. Ondanks dat discriminatie op basis van kaste in Nepal verboden is, worden Dalits nog steeds beschouwd als onzuiver en ernstig gediscrimineerd. Ze hebben vaak geen toegang tot onderwijs en kunnen geen baan krijgen. Ook hebben ze weinig toegang tot gezondheidszorg en mogen ze geen huis huren of kopen. Hierdoor zijn ze vaak gedwongen om in zelfgebouwde, ongezonde en onveilige woningen te leven. Omdat ze in armoede geboren worden en hen de meest fundamentele rechten tot op de dag van vandaag worden ontzegd, is er zonder hulp weinig kans op een betere toekomst.

Kuma en haar dochter voor hun nieuwe huis in Nepal

Een huis en toekomst voor de Dalit

Daarom zet Habitat Nepal zich in voor de Dalit-gemeenschap. We zorgen ervoor dat de Dalit een solide en veilig basis krijgen, zowel letterlijk als figuurlijk door veilige huizen te bouwen. We werken nauw samen met de gezinnen en kijken wat elk gezin nodig heeft en wat ze zelf kunnen bijdragen aan de bouw van het huis. Ook zorgt Habitat voor landrechten zodat deze gezinnen voor het eerst écht eigenaar worden van hun huis en land. Dit is belangrijk bij een huis, want eigendom van land leidt tot minder conflicten in de gemeenschap, sociale stabiliteit en duurzamer landgebruik. Daardoor verbetert ook de voedselzekerheid en vermindert de armoede voor het hele gezin.

Een huis met eigendomsrechten

Extra bijzonder zijn de eigendomsrechten voor de Dalit-vrouwen in dit project. Habitat zorgt er altijd voor dat ze op naam van zowel de man als de vrouw komen. Dat vinden wij heel belangrijk, maar voor de Dalit is dit extra bijzonder: zij hebben in Nepal volgens de oude gebruiken namelijk geen beslissingsbevoegdheid. Bij Habitat worden ze volledig erkend en daarom mede-eigenaar van het land en het huis. Zo kunnen vrouwen en kinderen altijd in hun huis blijven wonen, ook als de man des huizes overlijdt. Op deze manier zorgt Habitat niet alleen voor zekerheid, maar dragen wij ook een steentje bij aan gelijke rechten.

Vrouw met haar eigendomsrechten vastgelegd.

Meer weten over de mogelijkheden?

Mette Pronk, manager fondsenwerving en projecten, staat je graag te woord:
E m.pronk@Habitat.nl
T 020 800 2970
M 06 3013 7987

Nieuwsbrief
Sluiten