Duurzaam en betaalbaar bouwen met bamboe in Nepal

Habitat is altijd op zoek naar duurzame en innovatieve manieren om de woonomstandigheden van mensen te verbeteren. Op zoek naar betaalbare woningen voor de arme bevolking van Nepal heeft Habitat een traditionele bouwtechniek – bouwen met bamboe – in ere hersteld. Met dit snelgroeiende materiaal wordt het bouwen van een goede en betaalbare woning toegankelijk voor mensen die anders alleen konden dromen van een goed huis.

bamboe: milieuvriendelijk en voordelig

Bamboe is na bewerking een uitermate sterk en voordelig bouwmateriaal. En, heel belangrijk, bamboe is flexibel waardoor huizen van bamboe aardbevingsbestendig zijn. Maar het is niet alleen superieur bouwmateriaal: het is ook ecologisch verantwoord.
Een rapport van de Verenigde Naties (2019) beschrijft dat de bouwsector verantwoordelijk is voor bijna 40% van de wereldwijde CO2 uitstoot. Bamboe groeit veel sneller en genereert 35% meer zuurstof dan bomen. Bamboe heeft bovendien een positief effect op het milieu: in gebieden waar bijna niets wil groeien, zoals op steile hellingen, in ontboste gebieden of op natte rivieroevers, kun je vaak wel bamboe verbouwen. Bamboe gaat erosie tegen en voorkomt overstromingen. Door het gebruik van bamboe kan het gebruik van hout worden teruggebracht en ontbossing worden tegengegaan. Bouwen met bamboe reduceert dus ook nog eens onze CO2-footprint.

Als je betonnen palen vervangt door bamboestokken, en bakstenen muren door prefab bamboe ‘matten’ die je vervolgens pleistert, breng je de kosten van een huis aanzienlijk naar beneden. Hierdoor wordt het ook voor de armste mensen mogelijk om een degelijk huis te bouwen.

Habitat in Nepal: een betaalbaar huis…

In het Zuidoosten van Nepal heeft Habitat bamboekwekerijen opgezet en vrouwen getraind in het kweken en verwerken van bamboe tot bouwmateriaal. Om de bevolking enthousiast te maken voor het bouwen met bamboe zijn voorbeeldhuizen gebouwd en vakmensen in de bouw opgeleid. Zo biedt Habitat niet alleen betere onderkomens, maar ook scholing en werk. Hiermee krijgt de lokale bevolking financiële zelfstandigheid en vermindert de armoede.

… en een beter leven!

Niet alleen het kweken van bamboe, maar ook de productie van deze prefab-materialen is een inkomstenbron waarmee vele gezinnen zichzelf kunnen onderhouden. Het werken met lokaal verkregen bouwmaterialen en traditionele bouwtechnieken bevordert niet alleen ondernemingslust en de positie van vrouwen, maar vergroot ook de waardigheid en de trots van de gemeenschappen. Niet in je eentje het wiel willen uitvinden, maar samen elkaars kennis op waarde schatten en benutten. Ook dat aspect is een belangrijke motor achter het succes van het bamboeproject in Nepal.

Meer weten over de mogelijkheden?

Mette Pronk, manager fondsenwerving en projecten, staat je graag te woord:
E m.pronk@Habitat.nl
T 020 800 2970
M 06 3013 7987

Nieuwsbrief
Sluiten