Onderdak voor vluchtelingen uit Oekraïne

Habitat helpt vluchtelingen uit Oekraïne met noodopvang in de buurlanden. Wij bieden uitgeputte vluchtelingen een eerste veilige plek om tot rust te komen en helpen met de eerste levensbehoeften voor de mensen die alles wat zij hebben, moesten achterlaten.

Maar we zorgen niet alleen voor de eerste opvangbehoeften van vluchtelingen: we werken nauw samen met lokale overheden en andere partners, op zoek naar huisvestingsoplossingen voor de middellange en lange termijn: bij gastgezinnen bijvoorbeeld, of door het bewoonbaar maken van leegstaande gebouwen.

Als gastdeelnemer van de Samenwerkende Hulporganisaties (Giro555) hebben wij een prachtige bijdrage ontvangen en er zijn nog veel meer donateurs die ons steunen met gulle donaties.

Op deze pagina lees je wat over wij dankzij deze steun konden doen in de eerste zes maanden na de eerste aanslagen. Feiten en cijfers, maar ook de persoonlijke verhalen van een aantal vluchtelingen die dankzij Habitat een veilige plek hebben voor hun gezin.

In Polen heeft Habitat een sterkte uitgangspositie voor hulp op lange termijn. Dankzij de jarenlange samenwerking met de lokale overheden en onze creatieve oplossingen, hebben we een sterke positie om veel te kunnen doen in Polen.

Hulp in Polen op de korte termijn

  • Habitat Polen coördineert huisvestingshulp vanuit een kiosk op een van de belangrijkste treinstations van Warschau: in samenwerking met de gemeente is een database aangelegd waarin ruim 4.000 accommodaties worden aangeboden bij gastgezinnen thuis of in lege appartementen. De Habitat-kiosk wordt gerund door vrouwen van Oekraïense oorsprong die de vluchtelingen matchen aan de beschikbare accommodatie en zorgen voor vervoer naar de locaties.
  • De kiosk wordt gerund door vrouwen van Oekraïense oorsprong die de vluchtelingen matchen aan de beschikbare accommodatie.
  • Daarnaast beheren we samen met de Warsaw City Council de ‘Housing-info line’, een algemene informatielijn voor zowel vluchtelingen als gastgezinnen die mensen willen huisvesten. Aan Habitat is gevraagd om de hulplijn te bemannen en alle ‘huisvesting gerelateerde vragen’ te beantwoorden.
  • Habitat Polens ReStore (kringloopwinkel) in Warschau heeft ruim 14.000 mensen geholpen met meubels om de accommodaties in te richten: bedden, matrassen, beddengoed, meubels en andere huishoudelijke benodigdheden voor gastgezinnen die hun huizen hebben opengesteld voor vluchtelingen. ReStore Manager Maciej Kosiorek vertelt er meer over in het tweede deel van dit filmpje >>

Hulp in Polen op de langere termijn

  • Habitat Polen biedt technische ondersteuning aan andere gemeentes die hun eigen Social Rental Agency willen opzetten. We werken daarbij samen met de centrale overheden en ontwikkelen richtlijnen.
  • In 2021 publiceerde Habitat Polen een rapport aan de gemeente Warschau, als onderdeel van onze ‘Empty Spaces’ campagne, waarin we de mogelijkheden hebben uitgewerkt voor het ombouwen van meer dan 4.500 leegstaande panden (woningen en commerciële locaties) als oplossing voor het groeiende tekort aan woningen. Dit tekort is de laatste maanden enorm toegenomen door de toestroom van vluchtelingen.

Habitat Roemenië was vanaf de eerste dag al aanwezig bij de grensovergangen in Siret en Isaccea en bij het treinstation in Boekarest. We regelden – in samenwerking met hotelketens – in de eerste weken vooral hotelovernachtingen en maaltijden voor meer dan 1.400 vluchtelingen en deelden 3.000 emergency travelkits uit: rugzakken met powerbanks, zodat mensen hun verdere route konden blijven plannen.

Onze collega’s in Roemenië hebben meerdere gebouwen ter beschikking gekregen die ze verbouwen tot (tijdelijke) woonruimte. Zo zijn ze bijvoorbeeld in april gestart met het bewoonbaar maken van ruimtes in een universiteitsgebouw in Boekarest. Het gebouw stond al 5 jaar leeg en de universiteit heeft het gebouw beschikbaar gesteld zodat vluchtelingen er kunnen verblijven. In samenwerking met de Technische Bouwuniversiteit en met steun van de gemeente Boekarest, heeft Habitat Roemenië de ruimtes gerenoveerd en omgebouwd tot fatsoenlijke en comfortabele kamers. Daarnaast ontwierpen en bouwden wij eetruimtes en volledig uitgeruste keukens. Er kunnen 250 mensen tegelijkertijd in het gebouw verblijven. In totaal hebben al 700 mensen hier gebruik van gemaakt.

 

In Hongarije hebben we ons vooral gericht op hulp op middellange termijn. Via onze Solidarity Accommodation Service bieden we goedkope, gesubsidieerde, locaties voor vluchtelingen die daar een tijdje kunnen blijven. We beheren meerdere locaties die de komende 6 maanden door wisselende families bewoond zullen worden: we zorgen voor bemiddeling tussen verhuurder/huiseigenaar en vluchtelingen, voor overeenkomsten over het gebruik van de locatie, voor vertaalhulp en transport.

Samen met een partnerorganisatie wordt een community center voor Oekraïense vluchtelingen opgezet en gerenoveerd, met als doel 45 kwetsbare gezinnen (waarvan 9 gezinnen met kinderen met een beperking) die ver van de stad wonen te begeleiden. Na school kunnen kinderen van deze gezinnen terecht in het community center, waar ze hulp krijgen zoals huiswerkbegeleiding en extra supervisie voor de kinderen met een beperking. Alle gezinsleden kunnen gebruik maken van dit community center: ouders kunnen er hun was doen en hebben toegang tot internet. Habitat is verantwoordelijk voor het winterklaar maken van het gebouw, door onder andere het aanleggen van elektriciteit, waterleidingen, verwarming en het vervangen van ramen.

Habitat is gastdeelnemer Giro555 vanwege onze expertise in huisvesting
In februari openden de Samenwerkende Hulporganisaties (SHO) Giro555 voor steun aan de vluchtelingen uit Oekraïne. De SHO bestaat uit 11 vaste samenwerkende Hulporganisaties die gezamenlijk in actie komen na een ramp. Daarnaast wordt per ramp gekeken of er extra organisaties nodig zijn om aan de hulpvraag te voldoen. Habitat Nederland is gastdeelnemer voor de steun aan deze actie op basis van onze expertise op het gebied van huisvesting en onze vertegenwoordiging in de regio.

In totaal vonden de eerste 6 maanden ruim 4.500 vluchtelingen via Habitat tijdelijke huisvesting bij gastgezinnen in Polen Roemenië en Hongarije.

Tot eind mei heeft Habitat dankzij de bijdrage van Giro555 in Roemenië 1.105 emergency kits kunnen uitdelen. De verbouwing van het universiteitsgebouw in Boekarest, waar inmiddels al 700 mensen voor kortere of iets langere periode verbleven en dat nog steeds in gebruik is, kon ook plaatsvinden dankzij de bijdragen op Giro555.

In Hongarije kunnen we dankzij Giro555 ons ‘solidarity housing program’ draaien, waarmee we zorgen voor bemiddeling tussen verhuurder/huiseigenaar en vluchtelingen, voor overeenkomsten over het gebruik van de locatie, voor vertalers en transport. Daarnaast worden de families begeleid door social workers, die hen helpen bij het vinden van werk, scholing en opvang voor kinderen en het regelen van administratieve zaken.

In Polen hielpen we de eerste maanden ruim 1.000 mensen aan tijdelijk onderdak via de ‘Accomodation Desk’ op het station in Warschau. We kunnen dankzij de bijdrage van Giro555 in Warschau de ‘Housing-info line’  blijven bemannen, waar niet alleen vluchtelingen terecht met al hun vragen rondom huisvesting, maar ook verhuurders van appartementen, NGOs, social workers en ambassades. In totaal zijn er al meer dan 2.200 telefoontjes binnengekomen (t/m 31 augustus 2022).

In de afgelopen zes maanden hebben 308 mensen onderdak gevonden via het Social Rental Program in Warsaw en Gliwice. Daarnaast worden nog eens 68 mensen opgevangen in appartementen die kosteloos zijn aangeboden aan Habitat. In totaal heeft Habitat in Polen 5.452 mensen bereikt, mede door het verstrekken van onder andere meubilair en gedoneerde huishoudelijke apparaten. Verder heeft Habitat Polen een aantal grote opvangcentra voor totaal 13.500 mensen voorzien van meubilair.

Medewerkers van de Habitat Housing Information Line in Warschau staan vluchtelingen te woord voor al hun vragen rondom huisvesting en Habitats hulp. Ook verhuurders van appartementen, andere NGO’s, Social workers, Oekraïners die nog niet gevlucht zijn en mensen van de Oekraïense ambassade weten de weg naar Habitat inmiddels te vinden. In totaal zijn er al meer dan 2200 telefoontjes binnengekomen tot en met 31 augustus.

Olga vond dankzij Habitat een veilige plek voor zichzelf, haar dochters Lilja (24) en Nastia (11) én hun geliefde katten bij een gastgezin in Boedapest, Hongarije. Ze kunnen hier de komende maanden blijven. Eigenlijk wilden ze helemaal niet weg uit Oekraïne. Maar weggaan was de juiste beslissing, vindt Olga nu. “Als je trauma’s kunt vermijden, moet je die kans grijpen. Voor mij en Lilja, maar vooral voor onze Nastia!”

“Als er iets goeds op je pad komt, deel het met anderen. Als er iets slechts op je pad komt, hou het voor jezelf en maak er wat goeds van.”

Dit is de lijfspreuk van Arpad. Hij stelde zijn appartement in Budapest ter beschikking aan vluchtelingen. “Normaal verdien ik een extra inkomen met de verhuur, maar rondkomen met wat minder is een kleine opgave vergeleken met wat deze mensen moeten missen!”

Meer weten over de mogelijkheden?

Mette Pronk, manager fondsenwerving en projecten, staat je graag te woord:
E m.pronk@Habitat.nl
T 020 800 2970
M 06 3013 7987

Nieuwsbrief
Sluiten