Eigendomsrechten vastleggen in Nepal: een huis waar je kunt blijven wonen

Toegang tot en eigendom van land is sterk verbonden met duurzamer landgebruik, minder conflicten en sociale stabiliteit. Zonder formele eigendomsregistratie worden mensen bedreigd met uitzetting. Investeren in het bouwen van een goed huis is dan zinloos.

In februari 2021 trad in Nepal de Landwet in werking. Dankzij deze wet krijgen 1,3 miljoen gezinnen in Nepal de mogelijkheid hun landrechten vast te leggen en zo hun levens te verbeteren. De wet waarborgt gelijke toegang tot land voor iedereen, inclusief vrouwen en kwetsbare groepen.

Habitat Nepal werkt samen met de regering om kwetsbare inheemse families te helpen hun rechten vast te leggen. In het hele land bezit minder dan 20% van de vrouwen wettelijke eigendomsrechten. Het versterken van de landrechten van vrouwen draagt ​​niet alleen bij aan gendergelijkheid, het verbetert ook de voedselzekerheid en vermindert armoede voor het hele gezin.

Een huis en een toekomst voor Dalit-families in Nepal

In dit project in Nepal ondersteunt Habitat de meest achtergestelde doelgroep van het land – de Dalit. Zij zijn de laagste kaste in dit discriminerende systeem uit de vorige eeuw. Ondanks de afschaffing van dit systeem hebben de Dalit nog steeds weinig kansen. Een huis kopen of huren via de normale wegen is bijvoorbeeld onmogelijk, daarom hebben zij echt een steuntje in de rug nodig om uit hun uitzichtloze situatie te komen!
Met de bouw van een Habitathuis krijgen Dalit-families eindelijk de veiligheid en bescherming die ze nu zo missen. Maar het huis biedt meer, het is de start van een beter en eerlijker bestaan voor deze groep mensen die het zo zwaar te verduren heeft gehad.

Een investering voor de toekomst, samen met de Nepalese overheid
Een bijdrage voor Dalit-families in Nepal is een bijdrage aan een rechtvaardigere wereld. Hiermee bouwt u mee aan veilige huisvesting voor deze uiterst kwetsbare gezinnen die nooit een fatsoenlijk dak boven hun hoofd hadden. Maar u bent niet de enige die investeert in dit project – ook de Nepalese overheid draagt bij aan de bouw van Habitathuizen voor de Dalit en verdubbelt alle donaties die binnenkomen voor het project. Zo wordt uw bijdrage nog meer waard voor de gezinnen in Nepal. Voor € 2.750 bouwt Habitat een huis met een toilet voor een achtergesteld Dalit-gezin.

Habitat Nepal
Habitat in Nepal Habitat werkt al sinds 1997 in Nepal richt zich in haar projecten op de meest kwetsbaren in het land. Habitat heeft sinds de start al meer dan 70.000 families geholpen met huisvesting en schoon drinkwater. Ook na de grote aardbeving van 2015 heeft Habitat vele families bijgestaan met noodhulp en de wederopbouw en gaf ze de kans om hun leven weer op te bouwen. Habitat Nepal werkt in verschillende projecten nauw samen met de Nepalese overheid.

Meer weten over de mogelijkheden?

Mette Pronk, manager fondsenwerving en projecten, staat je graag te woord:
E m.pronk@Habitat.nl
T 020 800 2970
M 06 3013 7987

Selina Chan van Habitat Nepal over het leven van Dalit-families

Tijdens ons online crowdfunding event in december 2020 vertelde Selina Chan van Habitat Nepal over het leven van Dalit-families. Zij leefden onder vreselijke omstandigheden, maar dankzij steun van Habitat kunnen ze met een veilig huis nu zelf verder bouwen aan een beter leven.

Nieuwsbrief
Sluiten