Gjengemakers

Werkgelegenheid voor jongeren in duurzame bouwsector in Kenia

De huisvestingscrisis is groot: in 2030 hebben waarschijnlijk drie miljard mensen – zo’n 40% van de wereldbevolking – geen fatsoenlijke huisvesting. Als Habitat wil werken aan een wereld waarin iedereen een goed en betaalbaar huis heeft, dan is alleen huizen bouwen niet genoeg.

Daarom richten wij ons steeds meer op projecten waarin wij niet alleen huizen bouwen, maar helpen om de bouwsector in een land te verbeteren en deze voor meer mensen toegankelijk te maken. Zo werken we in Kenia met het Challenge Fund for Youth Employment (CFYE) aan duurzame economische ontwikkeling, het verduurzamen van de bouwsector en het vergroten van de werkgelegenheid voor jongeren in de ‘groene’ bouwsector.

Duurzame banen in de bouw

Samen met Habitats Terwilliger Center for Innovation in Shelter investeert Habitat in drie Keniaanse bedrijven om gedurende 3 jaar ten minste 900 jongeren te ondersteunen bij het vinden van duurzame banen. Dit doen we door:

  • Het verbeteren van technische en commerciële vaardigheden van jongeren en het koppelen van deze jongeren aan fatsoenlijke banen. Zo krijgen zij meer kans op een beter en langduriger inkomen. Zo houden we ons bezig met mobilisatie, bewustmaking, opleiding en bijscholing van jongeren. Na de scholing zullen we hen ondersteunen op digitale banenplatforms en matchen met banen en stagemogelijkheden.
  • Stimuleren van vraag, aanbod en gebruik van duurzame, groene huisvestingsproducten en diensten. Want meer vraag naar alternatieve bouwmaterialen zal leiden tot meer banen in die sector.
  • Het vergroten van participatie van vrouwen en jongeren in de bouwsector door focus op fatsoenlijk werkbeleid en interventies voor jongeren en vrouwen.
Gjenge Makers met bouwmaterialen van gerecycled plastic

Wij werken samen met

Jongeren worden getraind in Kenia in de duurzame bouwsector.

MycoTile

MycoTile biedt een betaalbaar en duurzaam alternatief voor traditionele bouwmaterialen: via een CO2 negatief proces binden ze landbouwafval (zoals maïskolven, koffieschillen, kokos en rijstschillen) met paddestoelmycelium. Hiermee proberen ze op een duurzame manier het huizentekort in Kenia aan te pakken.

Habitat ondersteunt MycoTile bij het vergroten van haar productie, wat niet alleen bijdraagt aan innovatie in de bouwsector, maar ook meer werkgelegenheid creëert voor jongeren.

 

112 jongeren
vonden een baan dankzij MycoTile

165 jongeren
zijn getraind in het creëren van bouwmaterialen

The Toolkit iSkills

The Toolkit iSkills biedt opleidingen aan jongeren en vrouwen in kwetsbare posities, voorziet hen van officiële certificaten en helpt hen bij het vinden van werk.

Habitat sloeg de handen ineen met The Toolkit iSkills om baankansen te creëren in de groeiende duurzame energie- sector in Kenia. We installeren zonnepanelen, trainen jongeren in de benodigde vaardigheden en regelen de vereiste vergunningen. Zo bouwen we samen aan een duurzame toekomst en openen we deuren voor jongeren.


431 jongeren

vonden een baan dankzij TTI

601 jongeren
zijn getraind in solar oplossingen, lassen en architectuur

Vrouw poseert met duurzame bakstenen gemaakt van plastic afval.

Gjenge Makers

Innovatieve, betaalbare bouwmaterialen produceren en tegelijkertijd jongeren en vrouwen aan werk helpen, dat is de missie van Gjenge Makers. Ze verzamelen plastic afval van verpakkingsfabrieken en maken hier straatstenen, tegels en putdeksels van.

Maandelijks verwerken ze tot wel 10 ton plastic. Zo tackelen ze niet alleen het plastic afvalprobleem, maar bieden ze ook sterke, betaalbare én duurzame bouwmaterialen aan. Daarbij promoten ze ook een cultuur van recycling en upcycling in Kenia en de rest van Afrika.

217 jongeren
vonden een baan dankzij Gjenge Makers

99 jongeren
zijn getraind in het creëren van bouwmaterialen

“Ik moest stoppen met mijn opleiding Elektrische Installatie, omdat ik het lesgeld niet kon betalen. Toen ik werd geselecteerd voor Toolkits zonne-energie trainingsprogramma veranderde mijn leven. Ik ben inmiddels financieel onafhankelijk en kan zorgen voor een inkomen voor mijn vader en zusje. Ik moedig daarom andere meiden aan om ook een technische opleiding te volgen—geloof in jezelf en maak je dromen waar!”

Anne (23), voormalig student zonne-energie van Toolkit iSkills

Challenge Fund for Youth Employment


Het Challenge Fund for Youth Employment (CFYE) is een 6-jarig programma dat gefinancierd wordt door het ministerie van Buitenlandse Zaken. Het doel van het fonds is het creëren van een goede toekomst voor 200.000 jonge vrouwen en mannen in het Midden-Oosten en Afrika. Dit willen zij bereiken met werkgelegenheid initiatieven die jongeren (vooral vrouwen) helpen om hun kansen op de arbeidsmarkt, en daarmee hun inkomen te vergroten.

Ondersteuning door CFYE zal de effectiviteit van het programma verbeteren en bijdragen aan het identificeren van wat werkt, zodat het model kan worden gekopieerd en opgeschaald in Kenia en daarbuiten. De expertise van CFYE in GESI en fatsoenlijk werk zal onmisbaar zijn voor het creëren van zinvol en inclusief werk in de bouw. Bovendien zal de bijdrage van CFYE Habitat for Humanity helpen om continu toezicht te houden op de gecreëerde, gematchte en verbeterde banen.

Meer weten over de mogelijkheden?

Mette Pronk, manager fondsenwerving en projecten, staat je graag te woord:
E m.pronk@Habitat.nl
T 020 800 2970
M 06 3013 7987

Nieuwsbrief
Sluiten