Habitat deelt samen met WakaWaka licht uit

Habitat werkt samen met partners aan zaken zoals waterlevering en sanitaire voorzieningen, inkomensgenererende activiteiten en trainingen. Een van die partners is sinds 2015 WakaWaka. Samen hebben we als doel om zoveel mogelijk Habitat families en gemeenschappen te helpen aan duurzame energie en veilig licht. Zo kunnen wij nog meer impact genereren en families een steuntje in de rug geven om zelfstandig een beter bestaan op te bouwen.

De voordelen van een WakaWaka
Een eigen huis mét veilig licht en elektriciteit verbetert de gezondheid – het vermindert de blootstelling aan de giftige dampen en de (brand)gevaren van olielampen, zorgt ervoor dat kinderen ook ’s avonds kunnen studeren en het bespaart kosten op batterijen en dure aansluiting op het elektriciteitsnetwerk. Bovendien kun je je winkel ermee verlichten waardoor je koopwaar ook na zonsondergang goed verlicht is.

Sinds de samenwerking met WakaWaka in 2015 hebben wij al heel veel Habitat families en gemeenschappen geholpen aan duurzame energie en veilig lichtg. In 2013 kregen 450 gezinnen in Haïti bij wijze van proef de eerste WakaWaka lights. In 2015 verzonden wij 380 WakaWaka lights naar Badekapla, één van de meeste kwetsbare gebieden in Bangladesh. Ook in Malawi, waar Habitat huizen bouwt voor gezinnen die aidsweeskinderen opvangen, kregen 1000 gezinnen de beschikking over een WakaWaka. Eind 2016 zijn 541 WakaWaka’s verscheept naar Cambodja.

WakaWaka in Zambia

Habitat Nederland steunt een project van Habitat Zambia genaamd “Build homes, communities and hope”. Dankzij onze samenwerking met WakaWaka konden we ook in Zambia verder gaan dan alleen het bouwen van huizen. In het project ‘Light up Linda’ zijn in juli 2017 in totaal 485 WakaWaka’s uitgedeeld aan families die wonen in Linda Compound (een wijk vlakbij de hoofdstad Lusaka).
De lampen zullen vooral voor deze kinderen erg behulpzaam zijn geweest, want zij waren zich zich aan het voorbereiden op toetsen en examens.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

WakaWaka in Cambodja

Vanaf 2015 krijgen vele bouwreizigers vanuit Nederland een Habitat WakaWaka lamp met usb-oplader én – volgens het ‘buy-one/give-one’-principe – gaat er voor elke lamp die naar een bouwreiziger gaat ook een naar een gezin in een van onze Habitat projecten. 541 van deze ‘give-one’ WakaWaka’s zijn eind 2016 verscheept naar Cambodja en in januari 2017 konden wij de WakaWaka Powers uitdelen: 341 aan gezinnen in verschillende dorpen in de omgeving van Siem Reap, 100 in Battambang en 100 in de regio Phnom Penh. Onze Habitat collega’s in Cambodja deelden de WakaWaka’s uit en uiteraard gaven zij een korte toelichting over hoe de lampen met oplader op zonne-energie gebruikt worden.

“Met deze lamp kan ik s avonds lezen en studeren. Hij werkt heel makkelijk.”
Ook Sokhy (18 jaar, student aan de Sangke High School)  is heel blij met de WakaWaka Power. “Met deze lamp kan ik s avonds lezen en studeren. Hij werkt heel makkelijk.” Hij voegt nog toe dat de WakaWaka ook helpt geld te besparen, omdat het huis geen elektriciteitsaansluiting heeft. “Normaal gebruikten we dan een olie lamp. Ook wanneer mijn moeder aan het koken was. Maar dat was best gevaarlijk. Dit is beter.”

Theavy Techh is senior community facilitator bij Habitat Cambodia in Phnom Penh. “Met de WakaWaka zonnelamp kun je heel gemakkelijk ‘s avonds en ‘s nachts je huis verlichten. Dat is handig als je kleine kinderen hebt, die ‘s nachts wakker worden en gevoed moeten worden. Ook het vangen van vissen en kikkers – iets dat veel mensen hier doen om in hun levensonderhoud te voorzien – is makkelijker met de lamp, want de WakaWaka is licht en makkelijk mee te nemen. Bijna nog belangrijker: het is een veilige lamp dus je hoeft niet bang te zijn voor ongelukken. De gezinnen zijn erg blij met de lamp.”

WakaWaka in Libanon

Eind 2016 verstuurden WakaWaka en Habitat Nederland ruim 2.000 WakaWaka lampen naar Habitat Libanon. Deze lampen waren onder andere bedoeld voor Syrische vluchtelingen en andere kwetsbare groepen en vluchtelingen in  het land. Libanon huisvest de meeste vluchtelingen per hoofd van de bevolking en deze mensen wonen in door Habitat opgeknapte huizen en in tentenkampen. In totaal profiteren nu 10.037 personen van de WakaWaka’s.

WakaWaka in Bangladesh

Bangladesh behoort tot de armste landen ter wereld. Ongeveer 70% van de bevolking leeft hier in onveilige en onhygiënische krotten. Habitat helpt de bevolking met de bouw van veilige huizen. Ook komen er 21 waterpompen en bouwt Habitat zes badhuizen speciaal voor de vrouwen uit de gemeenschap. Hier kunnen zij in een veilige omgeving voorlichting krijgen over een gezondere levensstijl voor henzelf en voor hun kinderen en kunnen zij ervaringen uitwisselen.
In september 2015 kregen de bewoners van deze dorpen een WakaWaka light om hun huis van duurzaam en veilig licht te voorzien. Tijdens een gezamenlijke schoonmaakdag hielpen de gezinnen uit de gemeenschap om met zijn allen het dorp op te ruimen. De families die meededen, ontvingen na afloop van deze dag een WakaWaka.

Rokeya en haar man Yeasin hebben vier dochters. De jongste twee wonen nog thuis. “Onze dochter Tanjuna zit in groep 8 en moet veel huiswerk maken. Maar bij de olielamp kon ze niet lang lezen, dan werd ze misselijk van de giftige dampen. Met de WakaWaka kan ze veel beter en langer studeren!”

Taru en zijn vrouw en dochter zijn heel trots dat ze een WakaWaka hebben gekregen en zijn erg blij met het licht in huis. Maar voor Taru, die zijn geld verdient als riksja-chauffeur, is er nog een groot voordeel: met de WakaWaka op een slimme manier aan zijn riksja vastgemaakt kan hij nu ook ’s avonds werken en verdient elke dag aanzienlijk meer geld!

Bekijk hier onze update over het uitdelen van de Waka Waka’s in september 2015

 
 
 
 
 
 
 

WakaWaka in Malawi

In januari 2015 werd Malawi getroffen door overstromingen, waardoor duizenden mensen hun huis verloren. Habitat Malawi kwam in actie met een noodhulpprogramma en zorgde voor tijdelijk onderdak voor de getroffen mensen. Er werden energiebesparende kachels uitgedeeld aan meer dan 10.000 gezinnen in de opvangkampen in Layitonie en Kadyamba, in het zuiden van Malawi. Om het leed van de getroffen families nog verder te verzachten, heeft Habitat Malawi in september 1.000 WakaWaka-lampen uitgedeeld.

Samenwerking
Voordat de WakaWaka’s werden uitgedeeld, is door Habitat Malawi samen met de lokale overheden en het lokale Rode Kruis onderzocht hoe gezinnen voor hun verlichting zorgden. De gezinnen hier gebruikten geen kerosinelampen en kaarsen. Dat was te duur. De meeste gezinnen gebruikten het licht van het vuur waarop ze kookten ook als verlichting. Dus zodra het vuur uitdoofde zaten ze volledig in het donker.

Hoe de WakaWaka’s worden gebruikt
Habitat Malawi is bij de verspreiding van de WakaWaka’s zorgvuldig te werk gegaan. Gezinnen die een WakaWaka kregen, ontvingen ook een eenvoudige handleiding en een gebruikerstraining. De lamp is op meerdere manieren en standen bruikbaar en hij heeft verschillende lichtsterkten, maar hij kan bijvoorbeeld niet tegen de regen. Je kunt hem alleen overdag opladen en je mag hem niet laten vallen. Maar als je weet hoe je de lamp kunt gebruiken kun je ineens veel meer doen op een dag, en ook nog op een duurzame, veilige en gezonde manier.

Mevrouw Antonio Manuel vertelt: “Gisteravond had mijn buurvrouw een medisch probleem. Ze moest naar het ziekenhuis 5 kilometer verderop. Haar man kon haar dankzij de WakaWaka veilig wegbrengen.”

Bekijk hier onze update over het uitdelen van WakaWaka’s in Malawi:

WakaWaka in Haïti

In Haïti dat in 2010 getroffen werd door een allesverwoestende aardbeving, bouwde Habitat een compleet nieuwe gemeenschap voor gezinnen die alles waren kwijtgeraakt. In Santo kregen 300 gezinnen de kans een nieuw leven op de bouwen. Het dorp kreeg naast 300 huizen met eco-toiletten ook waterpompen, straatverlichting op zonne-energie, een moestuin en een marktterrein. Ook zijn er trainingen gegeven en verschillende initiatieven opgezet om mensen te helpen in hun levensonderhoud te voorzien. Zo hebben mensen niet alleen een huis als basis, maar kunnen ze een nieuw leven opbouwen en wordt zo’n project als in Santo pas echt duurzaam.
Santo is gebouwd met bijdragen uit onder andere Ierland, de Verenigde Staten en Nederland. Habitat Nederland bouwde mee dankzij donateurs en sponsors en een bijdrage van ruim € 1.500.000 van de opbrengst van de Giro555 actie voor Haïti van de Samenwerkende Hulporganisaties.

Dankzij een mooie donatie van de WakaWaka Foundation ontvingen de inwoners van Santo zonne-energielampen voor in huis. In de gemeenschap waren al straatlampen op zonne-energie gebouwd, maar de huizen zelf hadden nog geen stroom en mensen verlichten hun huis met dure en gevaarlijke gaslampen of kaarsen. In november 2013 kreeg elke familie twee WakaWaka lampen. Het comité van buurtbewoners SIDDEVAS is getraind in het gebruik van de lampen.

Habitat deelt samen met WakaWaka licht uit
×