Duurzaam licht en elektriciteit met WakaWaka

Habitat werkt samen met partners aan zaken zoals waterlevering en sanitaire voorzieningen, inkomensgenererende activiteiten en trainingen. Een van die partners is WakaWaka. Samen hebben we als sinds 2013 als doel om zoveel mogelijk Habitat families en gemeenschappen te voorzien van duurzame energie en veilig licht. Zo kunnen wij nog meer impact genereren en families een steuntje in de rug geven om zelfstandig een beter bestaan op te bouwen.

Sinds de start van onze samenwerking in 2013 hebben wij al meer dan 150.000 mensen in 8 landen voorzien van duurzame energie en veilig licht.

De impact van een WakaWaka

Een WakaWaka is een zaklamp en powerbank op zonne-energie. Ze geven mensen toegang tot veilig licht en stroom, en dienen als vervanger voor wanneer de stroom uitvalt wegens oorlogs- of natuurgeweld.

Een WakaWaka kan veel impact hebben op een gezin. Zo verbetert een huis mét veilig licht en elektriciteit bijvoorbeeld de gezondheid: het vermindert namelijk de blootstelling aan de giftige dampen en de (brand)gevaren van olielampen. Het zorgt er tevens voor dat kinderen ook ’s avonds kunnen studeren, en volwassenen na zonsondergang nog kunnen koken of werken.

Daarnaast scheelt het flink in de kosten om een WakaWaka te gebruiken. Er worden minder batterijen gebruikt en het opladen met behulp van de zon is gratis. Ook kunnen mensen meer uit hun dag halen, en dus eventueel meer geld verdienen. Zo zijn WakaWaka’s dus een duurzame, goedkope en veilige manier om elektriciteit te gebruiken.

Meisje met energiezuinig WakaWaka licht.

Wakawaka in Oekraïne

Habitat staat de bevolking van Oekraïne bij met noodopvang in buurlanden en nieuwe woonoplossingen voor de mensen die hun huis ontvlucht zijn. Veel huizen zijn in slechte staat door de oorlog en ook het elektriciteitsnetwerk is ernstig beschadigd waardoor er in veel gebieden geen betrouwbare elektra is.

Dankzij de fantastische bijdrage en steun van It’s about RoMi en WakaWaka, konden op verschillende locaties WakaWaka’s uitgedeeld worden. Vanuit Kiev worden deze gedistribueerd naar Odessa, Charkov en Slavutych. In totaal deelden we 740 WakaWaka’s uit.

Ziekenhuizen, scholen, weeshuizen

Zo deelden we bijvoorbeeld twintig WakaWaka’s uit aan een ziekenhuis in Kharkiv. Medisch personeel in dit ziekenhuis heeft ook vaak te maken met uitval van elektriciteit door het oorlogsgeweld. Vooral bij noodgevallen en voor de ambulances zijn de Wakawaka’s een erg bruikbare toevoeging.

Verder werden er WakaWaka’s uitgedeeld aan kinderen, hun ouders en leerkrachten voor gebruik op scholen, maar ook om huiswerk te maken in de donkere wintermiddagen en -avonden. Ook deelden we ze uit aan bewoners en vluchtelingen uit bezette gebieden en frontlinies waar elektriciteit schaars is en stroomuitval vaak voorkomt. Bovendien hielpen we weeshuizen en opvanglocaties voor kinderen die hun vader zijn verloren tijdens de oorlog, door Wakawaka’s uit te delen.

WakaWaka in Oeganda

Binnen ons project in Oeganda bouwen we (aangepaste) huizen. Daarnaast werken we samen met verschillende partners om jongeren een vakopleiding te bieden en te begeleiden bij het vinden van een stage of opzetten van een eigen bedrijfje.

In Oeganda gaat de zon altijd vroeg onder. Bij het licht van een WakaWaka kunnen jongeren ook ’s avonds werken, waardoor ze meer verdienen. Met de WakaWaka kunnen ze bovendien hun telefoon opladen die ze nodig hebben voor het runnen van hun bedrijf.

Dankzij een prachtige donatie van GOOD&MOJO konden wij in juni 2022 in Oeganda 1.100 WakaWaka’s uitdelen aan families in onze projecten die geen toegang hebben tot elektriciteit. De WakaWaka’s werden uitgedeeld tijdens een bijeenkomst, waarin de gezinnen eerst een uitgebreide gebruiksinstructie kregen.

“Zonder WakaWaka leefden wij in het donker”

Ook Azama kregen in juni een WakaWaka: “‘De lamp komt voor ons als geroepen in deze onzekere tijden. Ons huis is niet aangesloten op elektriciteit en het was lastig om na zonsondergang te koken of huiswerk te maken, omdat onze petroleumlamp niet genoeg licht geeft. We moesten er dus heel dicht bij zitten. Geen veilig gevoel met een lamp die zo brandgevaarlijk is”, zegt Azama.

“Jullie weten niet wat dit voor ons betekent! Met de WakaWaka kan ik thuis gratis mijn telefoon opladen, kunnen we na zonsondergang eindelijk veilig bij elkaar zitten en kunnen de kinderen hun huiswerk maken. Ik durf ook weer ‘s avonds naar de WC te gaan, omdat ik nu een lampje heb om mee te nemen. Ons leven zal zoveel makkelijker worden.”

“Dankzij mijn WakaWaka heb ik ’s avonds licht in mijn werkplaats EN kan ik makkelijker communiceren met mijn klanten, omdat ik mijn mobiele telefoon kan opladen.”
Asuman volgde de opleiding tot timmerman en startte in 2019  zijn eigen shop in Mayuge. Helaas moest hij altijd om 6 uur zijn werkplaats sluiten, omdat hij geen verlichting binnen had. Vervelend, want veel van zijn klanten wilden na hun eigen werk komen. In 2020 kreeg Asuman een WakaWaka via Habitat Uganda waardoor hij zijn wekelijkse inkomen heeft kunnen verdubbelen!

Meer tevreden klanten dankzij de WakaWaka
Via Habitat volgde Susan 4 maanden lang het trainingsprogramma aan het Pioneer Technical Institute. Tegelijkertijd met haar diploma kreeg ze haar naaimachine. In het winkeltje van een vriendin startte zij haar bedrijfje. ‘‘Ik had al snel klanten, maar kreeg vaak klachten omdat ik hun kleren niet op tijd klaar had, omdat ik na 6 uur geen licht meer had om te werken.” Dankzij de WakaWaka werkt ze nu tot 8 uur s avonds en kan ze veel meer klanten tevreden stellen.

WakaWaka in Zambia

Habitat Nederland steunt een project van Habitat Zambia genaamd “Build homes, communities and hope”. Dankzij onze samenwerking met WakaWaka konden we ook in Zambia verder gaan dan alleen het bouwen van huizen. In het project ‘Light up Linda’ zijn in juli 2017 in totaal 485 WakaWaka’s uitgedeeld aan families die wonen in Linda Compound (een wijk vlakbij de hoofdstad Lusaka). De lampen zullen vooral voor deze kinderen erg behulpzaam zijn geweest, want zij waren zich zich aan het voorbereiden op toetsen en examens.

WakaWaka in Cambodja

In januari 2017 konden wij 541 WakaWaka Powers uitdelen in Cambodja: 341 aan gezinnen in verschillende dorpen in de omgeving van Siem Reap, 100 in Battambang en 100 in de regio Phnom Penh. Onze Habitat collega’s in Cambodja gaven zij een korte toelichting over hoe de lampen met oplader op zonne-energie gebruikt worden.

“Met deze lamp kan ik s avonds lezen en studeren. Hij werkt heel makkelijk.”

Sokhy (18 jaar, student aan de Sangke High School) is heel blij met de WakaWaka Power. “Met deze lamp kan ik s avonds lezen en studeren. Hij werkt heel makkelijk.” Hij voegt nog toe dat de WakaWaka ook helpt geld te besparen, omdat het huis geen elektriciteitsaansluiting heeft. “Normaal gebruikten we dan een olielamp. Ook wanneer mijn moeder aan het koken was. Maar dat was best gevaarlijk. Dit is beter.”

Theavy Techh is senior community facilitator bij Habitat Cambodia in Phnom Penh. “Met de WakaWaka zonnelamp kun je heel gemakkelijk ‘s avonds en ‘s nachts je huis verlichten. Dat is handig als je kleine kinderen hebt, die ‘s nachts wakker worden en gevoed moeten worden. Ook het vangen van vissen en kikkers – iets dat veel mensen hier doen om in hun levensonderhoud te voorzien – is makkelijker met de lamp, want de WakaWaka is licht en makkelijk mee te nemen. Bijna nog belangrijker: het is een veilige lamp dus je hoeft niet bang te zijn voor ongelukken. De gezinnen zijn erg blij met de lamp.”

WakaWaka in Libanon

In 2016, 2018 en 2019 verstuurden WakaWaka en Habitat Nederland duizenden WakaWaka lampen naar Habitat Libanon. Deze lampen waren onder andere bedoeld voor Syrische vluchtelingen en andere kwetsbare groepen en vluchtelingen in  het land. Libanon huisvest de meeste vluchtelingen per hoofd van de bevolking en deze mensen wonen in door Habitat opgeknapte huizen en in tentenkampen.

WakaWaka in Bangladesh

Bangladesh behoort tot de armste landen ter wereld. Ongeveer 70% van de bevolking leeft hier in onveilige en onhygiënische krotten. Habitat helpt de bevolking met de bouw van veilige huizen, waterpompen en zes badhuizen speciaal voor de vrouwen uit de gemeenschap. Hier kunnen zij in een veilige omgeving voorlichting krijgen over een gezondere levensstijl en kunnen zij ervaringen uitwisselen. In september 2015 kregen de bewoners van deze dorpen een WakaWaka light om hun huis van duurzaam en veilig licht te voorzien. Tijdens een gezamenlijke schoonmaakdag hielpen de gezinnen uit de gemeenschap om met zijn allen het dorp op te ruimen. De families die meededen, ontvingen na afloop van deze dag een WakaWaka.

Rokeya en haar man Yeasin vertellen: “Onze dochter Tanjuna zit in groep 8 en moet veel huiswerk maken. Maar bij de olielamp kon ze niet lang lezen, dan werd ze misselijk van de giftige dampen. Met de WakaWaka kan ze veel beter en langer studeren!”

Taru en zijn vrouw zijn niet alleen blij met meer licht in huis: voor Taru, die zijn geld verdient als riksja-chauffeur, is er nog een groot voordeel: met de WakaWaka op een slimme manier aan zijn riksja vastgemaakt kan hij nu ook ’s avonds werken en verdient elke dag aanzienlijk meer geld!

Bekijk hier onze update over het uitdelen van de Waka Waka’s in september 2015

Bekijk hier onze update over het uitdelen van WakaWaka’s in Bangladesh in 2015

WakaWaka in Malawi

In januari 2015 werd Malawi getroffen door overstromingen, waardoor duizenden mensen hun huis verloren. Habitat Malawi kwam in actie met een noodhulpprogramma en zorgde voor tijdelijk onderdak voor de getroffen mensen. Er werden energiebesparende kachels uitgedeeld aan meer dan 10.000 gezinnen in de opvangkampen in Layitonie en Kadyamba, in het zuiden van Malawi. Om het leed van de getroffen families nog verder te verzachten, heeft Habitat Malawi in september 1.000 WakaWaka-lampen uitgedeeld.

Samenwerking

Voordat de WakaWaka’s werden uitgedeeld, is door Habitat Malawi samen met de lokale overheden en het lokale Rode Kruis onderzocht hoe gezinnen voor hun verlichting zorgden. De gezinnen hier gebruikten geen kerosinelampen en kaarsen. Dat was te duur. De meeste gezinnen gebruikten het licht van het vuur waarop ze kookten ook als verlichting. Dus zodra het vuur uitdoofde zaten ze volledig in het donker.

Hoe de WakaWaka’s worden gebruikt

Habitat Malawi is bij de verspreiding van de WakaWaka’s zorgvuldig te werk gegaan. Gezinnen die een WakaWaka kregen, ontvingen ook een eenvoudige handleiding en een gebruikerstraining. De lamp is op meerdere manieren en standen bruikbaar en hij heeft verschillende lichtsterkten, maar hij kan bijvoorbeeld niet tegen de regen. Je kunt hem alleen overdag opladen en je mag hem niet laten vallen. Maar als je weet hoe je de lamp kunt gebruiken kun je ineens veel meer doen op een dag, en ook nog op een duurzame, veilige en gezonde manier.

Mevrouw Antonio Manuel vertelt: “Gisteravond had mijn buurvrouw een medisch probleem. Ze moest naar het ziekenhuis 5 kilometer verderop. Haar man kon haar dankzij de WakaWaka veilig wegbrengen.”

Bekijk hier onze update over het uitdelen van WakaWaka’s in Malawi:

WakaWaka in Haïti

In Haïti dat in 2010 getroffen werd door een allesverwoestende aardbeving, bouwde Habitat een compleet nieuwe gemeenschap voor gezinnen die alles waren kwijtgeraakt. In Santo kregen 300 gezinnen de kans een nieuw leven op de bouwen. Het dorp kreeg naast 300 huizen met eco-toiletten ook waterpompen, straatverlichting op zonne-energie, een moestuin en een marktterrein. Ook zijn er trainingen gegeven en verschillende initiatieven opgezet om mensen te helpen in hun levensonderhoud te voorzien. Zo hebben mensen niet alleen een huis als basis, maar kunnen ze een nieuw leven opbouwen en wordt zo’n project als in Santo pas echt duurzaam. Santo is gebouwd met bijdragen uit onder andere Ierland, de Verenigde Staten en Nederland. Habitat Nederland bouwde mee dankzij donateurs en sponsors en een bijdrage van ruim € 1.500.000 van de opbrengst van de Giro555 actie voor Haïti van de Samenwerkende Hulporganisaties.

Dankzij een mooie donatie van de WakaWaka Foundation ontvingen de inwoners van Santo zonne-energielampen voor in huis. In de gemeenschap waren al straatlampen op zonne-energie gebouwd, maar de huizen zelf hadden nog geen stroom en mensen verlichten hun huis met dure en gevaarlijke gaslampen of kaarsen. In november 2013 kreeg elke familie twee WakaWaka lampen. Het comité van buurtbewoners SIDDEVAS is getraind in het gebruik van de lampen.

Nieuwsbrief
Sluiten