Habitat Guatemala: Hybride Huizen een Healthy homekits voor de allerarmsten

60% van de bevolking van Guatemala leeft van een inkomen van minder dan $ 4 per dag. Zij hebben vaak een onderkomen gebouwd op een stuk grond dat niet van hen is, gebouwd van modderstenen en golfplaten. Dit zijn de families waar Habitat Guatemala mee werkt.

In 2010 startten we het Healthy Home Kit programma. Een Healthy Home Kit bestaat uit een rookloos fornuis, een hygiënische latrine en een waterfilter. Deze drie onderdelen zorgen voor een betere hygiëne, minder ziektes, meer wooncomfort en kostenbesparing.

Maar Habitat zocht naar een meer tastbare oplossing om voor betere huisvesting te zorgen; in 2019 startte Habitat Guatemala met het Hybrid House programma, waarmee ook de allerarmste gezinnen snel en goedkoop toegang kunnen krijgen tot vier muren en een veilig dak.

Een hybride huis :

 • heeft 2 kamers en wordt gebouwd met een combinatie van bouwmaterialen: betonblokken, traditionele Adobe blokken en hout: deze combinatie zorgt voor stevige huizen voor een betaalbare prijs.
 • kost ongeveer € 3.000; minder dan de helft van een normaal Habitathuis in Guatemala
 • kan in 2 weken worden neergezet
 • wordt voorzien van een rookloos fornuis, een hygiënische latrine en een waterfilter
 • is gedeeltelijk gesubsidieerd: families krijgen geen hypotheek, maar leveren een bijdrage aan de bouw van hun huis: ze leren bijvoorbeeld hoe ze op de juiste manier Adobe blocks moeten maken en ondersteunen de vakmensen. De geleerde bouwtechnieken helpen huiseigenaren ook op andere manieren: zo bouwen zij zelf vaak een aparte keuken of een opslagruimte naast hun Habitathuis.

Meer weten over Habitats Hybrid Home project?

Luister eens naar deze podcast van Habitat Guatemala

De ‘Healthy Home Kit’: 3 kleine veranderingen voor één grote sprong voorwaarts

Een Healthy Home Kit kost ongeveer € 500 en bestaat uit drie onderdelen die gezamenlijk zorgen voor een betere hygiëne, minder ziektes, meer wooncomfort en kostenbesparing:

 1. Het rookloze fornuis: kostenbesparing en gezondheidsvoordelen
  Op het platteland van Guatemala wordt veel binnenshuis gekookt op open vuren. Meer dan de helft van de Guatemalteekse bevolking kampt daardoor met aandoeningen aan de luchtwegen. Longontsteking, hevige hoofdpijnen en oogirritaties komen erg veel voor op het platteland. Kleine kinderen lopen geregeld brandwonden op omdat de kookvuren zich op de grond bevinden.Dit innovatieve rookloze fornuis leidt de rook door een pijp naar buiten. Het fornuis verbruikt 60% minder hout dan een open vuur. Dit betekent een enorme kostenbesparing en milieuwinst.
  Het rookloze fornuis is gemaakt van een mengsel van zand en klei en soms stro. Het mengsel wordt tot blokken geperst en in de zon gedroogd. Met de gedroogde blokken wordt vervolgens het fornuis opgebouwd. Al met al een laagdrempelige bouwklus waar iedere volwassene aan kan meehelpen.
 2. Een hygiënische latrine
  46% van de Guatemalteken heeft geen toegang tot een hygiënische plek om zijn behoefte te doen. Ze doen hun behoefte in de open lucht of maken gebruik van verouderde latrines, waardoor bacteriën terecht komen in het oppervlaktewater en in het drinkwater. De latrine van Habitat Guatemala voert de uitwerpselen op een veilige manier af, en door de constructie met een uitlaatpijp stinkt het ook niet meer zo erg.
 3. Een waterfilter voor veilig drinkwater
  40% van de kindersterfte in Guatemala wordt veroorzaakt door het drinken van onbehandeld water. Cholera, salmonella en E.Coli-infecties komen er nog steeds veel voor. Drinkbaar water komt helaas niet uit de kraan. Om drinkbaar te worden, moet het water worden behandeld. Een waterfilter is daarvoor de meest efficiënte manier. Het filter van Habitat leidt rivierwater door klei en maakt het drinkbaar. Deze simpele oplossing houdt veel gevaarlijke ziektes buiten de deur.

Meer weten over de mogelijkheden?

Mette Pronk, manager fondsenwerving en projecten, staat je graag te woord:
E m.pronk@Habitat.nl
T 020 800 2970
M 06 3013 7987

"Ik kan nu veilig samen met mijn dochters koken en we besparen veel geld" Cecilia Guatemala
Lees het hele verhaal

“My heart feels happy and calm, because now we are going to live in better conditions. Without worrying about the cold, rain or wind coming inside the house.”

Florencia en haar gezin zijn een van de eerste gezinnen die in een hybride huis van Habitat Guatemala wonen.

"We hebben nu geld over om eten te kopen" Maria Guatemala
Lees het hele verhaal
"We zijn heel gelukkig in ons nieuwe huis, het is zo mooi geworden! Iedereen heeft zijn eigen bed en ik heb zelfs een eigen keuken!" Angelina Guatemala
Lees het hele verhaal
Nieuwsbrief
Sluiten