Betaalbare huizen en duurzaam bouwen gaan hand in hand

Bij Habitat zien wij steeds vaker de schrijnende gevolgen van klimaatverandering. De families met wie wij werken in ontwikkelingslanden zijn degenen die het hardst geraakt worden door de extreme weersomstandigheden – van orkanen en overstromingen tot bosbranden en droogte – die het gevolg zijn van klimaatverandering. Zij verliezen niet alleen hun schamele onderkomen bij zo’n ramp, maar worden ook extra kwetsbaarder voor ziekte, honger en sociale uitstoting. Een neerwaartse spiraal die wij in de praktijk helaas vaak tegenkomen en waar wij met onze projecten tegen strijden.

Tegelijkertijd weten wij – als wereldwijde huizenbouwer – hoe vervuilend de bouwsector nu nog is. Waar ‘duurzaam’ in Nederland meer en meer de norm wordt, is dat het in veel landen nog lang niet zover. Als Habitat nemen wij onze verantwoordelijkheid. Niet alleen bouwen wij in onze projecten met respect voor mens en milieu, maar daarnaast zetten wij ons ook in om duurzame bouwmaterialen en milieuvriendelijk bouwen in meer landen en voor mensen met minder inkomen toegankelijk te maken. Betaalbare huizen en duurzaam bouwen gaan hand in hand.

Lees hier meer over Habitats standpunt ten aanzien van huisvesting en klimaatverandering >>

Een aantal voorbeelden van klimaatvriendelijke Habitatprojecten

  • Het REELIH (Residential Energy Efficiency in Low-Income Households) project, gesteund door deS. Agency for International Development, oftewel USAID, zorgt voor veel energiebezuiniging in appartementencomplexen in Centraal en Oost Europa.
    Habitat werkt aan het uitbreiden van deze projecten in de regio
    Lees er hier meer over >> 
  • Elk jaar verliest onze planeet 18,7 miljoen hectare bos, dat is zo’n 27 voetbalvelden elke minuut.
    Om de vraag naar hout te verkleinen en zo het uitroeien van bossen te voorkomen schakelen sommige bouwbedrijven over op bamboe: vanwege de lage kosten, snelle groei en recyclebaarheid van dit bouwmateriaal. Zo ook Habitat. In Oost-Nepal bouwt Habitat duurzame, betaalbare en rampbestendige huizen waar we veel gebruik maken van bamboe, dat ik deze regio in overvloed groeit. We maken een combinatie met andere moderne bouwmaterialen en bouwtechnieken.
    Lees meer >> 
  • Habitat’s Terwilliger Center for Innovation in Shelter ondersteunt Burn, een start-up in Kenya-based die schone ‘cook stoves’ maakt. Ze helpen daarmee de vraag naar houtskool, dus houtkap, te verkleinen.
    Bekijk op YouTube >> 
  • Samen met het Challenge Fund for Youth Employment (CFYE) werkt Habitat in Kenia aan duurzame economische ontwikkeling, het verduurzamen van de bouwsector en het vergroten van de werkgelegenheid voor jongeren in de ‘groene’ bouwsector. Wij werken samen met een aantal inspirerende lokale start-ups om de markt voor duurzame bouwmaterialen in Kenia te verbeteren en tegelijkertijd jonge mensen op te leiden voor een toekomst in deze sector.
    Lees meer >> 
  • Het duurt 450 jaar voordat een plastic fles verteerd isl.
    Habitat steunt projecten die ervoor zorgen dat plastic niet in het milieu terechtkomt. Daarom steunen we Startups zoals Gjenge die van plastic flessen tegels maakt (Lees meer >>). In de Dominicaanse Republiek zijn we een pilot gestart waarin bouwstenen gemaakt worden van gerecycled plastic. De stenen zijn sterk genoeg om aardbevingen te weerstaan en makkelijk in gebruik zodat families ze zelf kunnen gebruiken bij de bouw of uitbreiding van hun huis.
  • In het “Homes not Houses” project funded by the European Union, bouwde Habitat Sri Lanka meer dan 1,000 huizen met duurzame bouwmaterialen, zoals bijvoorbeeld  compressed stabilized earth blocks. Deze bouwstenen worden gemaakt van lokale materialen in plaats van met zand uit vergelegen mijnen. Dit bespaart kosten en verkleint de CO2 uitstoot. De bouwstenen hebben daarnaast gunstige thermische eigenschappen, waardoor er efficiënt met energie kan worden omgegaan en het energieverbruik laag blijft. Samen met locale partners wil Habitat ervoor zorgen dat dit mileuvriendelijke bouwproduct nog veel meer gebruikt gaat worden in Sri Lanka.
    Lees meer >> 

Luister onze Home Sapiens podcast over Climate Change & Housing: How Must our Homes Adapt?

Meer weten over de mogelijkheden?

Mette Pronk, manager fondsenwerving en projecten, staat je graag te woord:
E m.pronk@Habitat.nl
T 020 800 2970
M 06 3013 7987

Nieuwsbrief
Sluiten