Wederopbouw na de aardbeving

Op 6 februari werden Turkije en Syrië getroffen door zware aardbevingen met vele slachtoffers en een enorme ravage tot gevolg. Duizenden gebouwen en woonhuizen stortten in en zo goed als iedereen sloeg op de vlucht. Ook nu nog, bijna een jaar na de ramp, leven velen nog in overvolle opvangkampen. Ze zijn getraumatiseerd en durven niet terug naar huis.

Habitat helpt 
Als huisvestingsexpert zet Habitat zich in voor de wederopbouw in Turkije. Met onze partnerorganisaties zijn wij ter plaatse. Wij helpen bij het opnemen van de schade, geven technisch advies en begeleiden bij de wederopbouw. Zo willen wij zo snel mogelijk zoveel mogelijk mensen helpen aan een veilig dak boven hun hoofd zodat zij hun leven weer op de rails krijgen.

Habitat is gastdeelnemer Giro555

In februari 2023 openden de Samenwerkende Hulporganisaties (SHO) Giro555 voor steun aan de slachtoffers van de aardbeving in Syrië en Turkije. De 11 vaste samenwerkende Hulporganisaties komen gezamenlijk in actie na een ramp en kijken per ramp of er extra organisaties nodig zijn om aan de hulpvraag te voldoen. Habitat Nederland is gastdeelnemer bij deze actie vanwege onze expertise op het gebied van huisvesting, net als bij de hulp aan Oekraïense vluchtelingen.

Sinds de start van het project beoordeelden we maar liefst 2.300 gebouwen, wat betekent dat ongeveer 40.000 mensen nu verzekerd zijn van de veiligheid van hun huizen.

Spooksteden en tentenkampen
De schade aan huizen en gebouwen is groot. In Turkije stortten vele huizen in of raakten onherstelbaar beschadigd. Maar de meerderheid van de huizen heeft de bevingen gelukkig doorstaan. Ze hebben slechts lichte schade of zijn nog helemaal intact. Toch staan ze leeg… en liggen hele wijken en dorpen er verlaten bij. 

De families die er woonden sloegen op de vlucht bij de aardbeving en de vele naschokken. Bang en getraumatiseerd leven zij nu al maanden in een van de vele tentenkamp of wonen in een container in een van de enorme opvangkampen die de regering heeft gebouwd. Het gewone leven ligt stil. Bedrijven en winkels zijn gesloten en kinderen gaan niet meer naar school. Bovendien zitten de opvangkampen overvol.

 

Terug naar huis
Habitat werkt in dit project in de gebieden – gemeentes en steden – die lichte tot gemiddelde schade hebben opgelopen. Hier willen wij zoveel mogelijk families uit de noodopvang helpen, terug naar hun eigen veilige thuis, zodat zij hun leven weer op kunnen pakken.  

Wij gebruiken hiervoor onder andere de informatie van de overheid: experts hebben de schade al op grote schaal in kaart gebracht en bij elke woning aangegeven of deze nog veilig is, gerepareerd kan of moet worden afgebroken. De schatting is dat meer dan de helft van de huizen nog helemaal veilig zijn of eenvoudig hersteld kunnen worden. Toch weet bijna niemand in het getroffen gebied dat. De bevolking is bang en getraumatiseerd en mensen durven hun huis niet meer in omdat ze eenvoudigweg niet weten of hun huis veilig is of elk moment kan instorten.

 

Goede uitleg en hulp bij herstel
Daarom is onze eerste stap in dit project om de bevolking hier zo goed en duidelijk mogelijk te informeren. Is hun huis nog veilig en kunnen zij al terug? Onze bouwexperts lichten dat uitgebreid toe zodat mensen zich ook echt veilig genoeg voelen om terug te gaan. Daarnaast gaan wij aan de slag met de huizen die eenvoudig gerepareerd kunnen worden. Samen met de bewoners brengen we de schade in kaart, kijken wat mensen zelf kunnen herstellen of waar bouwkundige hulp nodig is. Zo kan ook deze groep mensen snel uit de opvangkampen en terug naar huis.  

En tot slot gaan wij gemeentes begeleiden en trainen om hun inwoners te helpen bij het herstellen van hun huis zodat ook zij hun leven weer op kunnen pakken. 

Natuurlijk is de hulp in dit project gericht op de mensen die hun leven weer kunnen opbouwen in hun eigen huis. Maar ook de groep die echt niet terug kan naar huis omdat hun huis er eenvoudigweg niet meer staat, heeft hier baat bij. Voor deze mensen die echt hulp nodig hebben, komt nu meer ruimte in de opvang.

 

 

Meer weten over de mogelijkheden?

Mette Pronk, manager fondsenwerving en projecten, staat je graag te woord:
E m.pronk@Habitat.nl
T 020 800 2970
M 06 3013 7987

Nieuwsbrief
Sluiten