Tuba helpt mensen terug naar huis 

Na de aardbeving heeft bijna elk huis scheuren opgelopen. Veel mensen durven hun huis niet meer in. Toch zijn veel huizen nog veilig. Daarom werkt Habitat aan huis-aan-huis assessments. Onze ingenieurs brengen de schade in kaart en vertellen families of ze veilig terug kunnen naar huis.

Vertrouwen winnen
Een van onze ingenieurs is Tuba İnal. Zij voert voor onze partnerorganisatie Miyamoto huis-aan-huis beoordelingen uit in Gaziantep. Tuba vertelt: “Ik analyseer huizen, maar ik moet ook de mensen begrijpen.” Velen zijn getraumatiseerd en bang. Het opbouwen van vertrouwen is een groot deel van Tuba’s werk en iets waar vrouwelijke ingenieurs volgens haar bijzonder goed in zijn. “Ons team bestaat vooral uit mannen, maar het is echt een voordeel om een vrouwelijke ingenieur te zijn. Sommige mensen zeggen dat ik op hun dochter lijk en ik merk dat mensen mij echt vertrouwen.” En dat vertrouwen is essentieel: bij eerdere schadebeoordelingen was de bevolking niet betrokken en daarom durven mensen nog steeds niet terug naar huis.

Impact maken
Tuba is blij dat haar werk zoveel impact heeft. Ze heeft zelf vier familieleden verloren door de aardbeving, dus dat ze anderen zo kan helpen betekent veel voor haar. “Als een familie weer terug naar huis kan en mij bedankt voor de goede informatie, ben ik dankbaar dat ik kan bijdragen in deze verwoestende tijd voor mijn land.”

Mede dankzij Tuba’s inzet hebben we al 2.300 gebouwen beoordeeld, waardoor 40.000 mensen nu verzekerd zijn van de veiligheid van hun huis.

Nieuwsbrief
Sluiten