Maria in Guatemala: “We hebben nu geld over om eten te kopen”

Voor het gezin van Maria (23) is het een dagelijkse strijd om alle monden te voeden. Maria moet met haar man Diego en dochtertjes Estejira en Josefina rondkomen van minder dan € 4 per dag. Maar sinds ze een Healthy Home Kit kregen, is het leven beslist gemakkelijker geworden voor hen. Maria’s man Diego (22) werkt als loonwerker op het platteland. Hij verdient daarmee slechts een wisselend en onzeker inkomen. Ieder dubbeltje moet dus worden omgedraaid, en de investering in een fornuis was tot nu toe eenvoudigweg te duur.

Maria: “Ik kookte altijd op een open vuur, gemaakt met brandhout in een gat in de vloer van de keuken. Ik had er een hekel aan, want ik was altijd verkouden en had bijna altijd last van traanogen, allemaal door de rook.” Ze kijkt omhoog. Het plafond in haar keuken ziet er zwartgeblakerd uit. “Heel ongezond, die rook. En dan het gevaar voor mijn kinderen. Ik zei ze altijd wel dat ze voorzichtig moeten zijn bij het vuur, maar als ze in de keuken speelden vergaten ze het weer. Ze hebben zich al vaak verbrand aan de hete blokken.”

Meer geld over voor eten

Het fornuis heeft ook een financiële impact gehad. Maria vertelt daarover: ”Wij moesten altijd 15 houtblokken kopen per dag. Nu hebben we slechts een fractie daarvan nodig. We leefden ook steeds met de angst dat we volgende dag of volgende week niet genoeg te eten zouden hebben. Doordat we met dit fornuis geld besparen is die angst een stuk minder geworden.”

Niet alleen het nieuwe fornuis levert haar een kostenbesparing op. Maria: “We kochten altijd 2 kruiken water per week voor ongeveer €0,75. Dat hoeft nu niet meer. Ik kan nu mijn nieuwe waterfilter vullen met het water uit de rivier achter mijn huis. We hebben nu altijd veilig drinkwater in huis zonder dat het ons geld kost.”

Ook de nieuwe latrine is een aanwinst voor het gezin. Maria: “We maakten altijd gebruik van een verouderde latrine. Die bestond uit een gat in de vloer en daarboven een paar planken die aan elkaar geplakt waren met maiskolven die tussen de latten waren gepropt. Het was een gevaarlijke plek. Doordat uitwerpselen langs de aarden wand vielen, werd het gat steeds wijder. We waren allemaal bang dat we er een keer in zouden vallen. De nieuwe latrine heeft een betonnen vloer, en het gat kan niet groter worden.” Ze besluit lachend: “We zijn nu niet langer bang om naar de W.C. te gaan.”

Nieuwsbrief
Sluiten