Groener wonen in Jordanië

Jordanië kampt met ernstige uitdagingen op het gebied van huisvesting, waterschaarste en de impact van klimaatverandering. 30% van de Jordaniërs en de helft van de Syrische vluchtelingen leven zonder toegang tot betaalbare huisvesting, waarbij slechte leefomstandigheden hun gezondheid en welzijn bedreigen. De kou in de winter en de hitte in de zomer worden steeds extremer, en de stijgende energie- en waterkosten, gecombineerd met een toenemende vraag en afnemend aanbod, verergeren de situatie.

Daarom bouwt Habitat betaalbare, energiezuinige woningen en verduurzamen wij bestaande woningen. Zo dalen de vasten lasten, het energie- en watergebruik, en blijft er geld over om te investeren in de toekomst.

Wat wij doen in Jordanië

We bouwen nieuwe huizen die energiezuinig zijn. Dit betekent dat de huizen goed geïsoleerd zijn, zodat het minder heet wordt in de zomer, en minder koud in de winter.

De eigenaren helpen mee aan de bouw van hun huis en krijgen een betaalbare hypotheek. Het geld dat zij terugbetalen wordt weer geïnvesteerd in nieuwe duurzaamheidsprojecten.

We helpen families met het verduurzamen van hun huis. Zo daalt het energie- en watergebruik, en daarmee ook de kosten.

We focussen vooral op de meest kwetsbare groepen, zoals ouderen, mensen met een beperking, en huishoudens geleid door vrouwen of kinderen. De helft van de mensen die we helpen komt uit Jordanië, de andere helft zijn Syrische vluchtelingen.

We informeren mensen over het verduurzamen van huizen. Zo proberen we mensen te stimuleren er zelf mee aan de slag te gaan.

Zo delen we brochures uit met informatie, organiseren we trainingen en hebben we een bewustzijnscampagne opgezet om met verschillende partijen in Jordanië stappen te maken op het gebied van verduurzaming.

Een duurzamer huis

Een energie-efficiënt huis verbruikt minder energie en water, waardoor eigenaren kosten besparen en prettiger wonen. Er zijn verschillende maatregelen die wij toepassen tijdens de bouw van een nieuw huis, tijdens renovaties en/of die wij tijdens de training meegeven aan mensen.

  • Het huis zo ontwerpen en plaatsen dat het goed gebruik maakt van natuurlijke ventilatie en zonlicht
  • Regenwater opvangen
  • Grijs water scheiden van zwart water en hergebruiken
  • Waterbesparende apparaten installeren
  • Bomen planten die weinig water nodig hebben, zodat ze in de zomer schaduw bieden en in de winter licht binnenlaten
  • Het hele huis isoleren tegen warmte en water
  • Dubbel glas en goed sluitende deuren installeren om tocht en lekkage te voorkomen.

Zainab woont duurzamer en goedkoper

Zainab is in 2011 gevlucht uit Syrië, en woont samen met haar echtgenoot en drie jongste kinderen in Jordanië. Na een periode in vluchtelingenkampen vonden ze dit huis in de hoofdstad Amman. Ze waren erg blij met hun eigen plek, ook al was het huis in slechte staat. Habitat hielp hen bij het renoveren en verduurzamen van hun woning.

Het belangrijkste doel was het huis te isoleren, en de woning vocht- en lekkagevrij te maken. We isoleerden daarom het dak en plaatsten nieuwe ramen die goed sluiten. Ook werd er gekeken hoe het gezin water en energie kon besparen. Er werd een nieuwe boiler geplaatst die zuiniger en veiliger is, en er werden leidingen vervangen die lekten.

Door al deze maatregelen is het huis sneller en langer warm in de winter. Daarnaast kost het Zaineb minder geld om het huis te verwarmen. Omdat het in de zomermaanden erg warm kan zijn, plantte Habitat ook bomen rondom het huis. Als ze groter zijn, kunnen ze schaduw bieden en voorkomen dat het huis te warm wordt.

Meer weten over de mogelijkheden?

Mette Pronk, manager fondsenwerving en projecten, staat je graag te woord:
E m.pronk@Habitat.nl
T 020 800 2970
M 06 3013 7987

Nieuwsbrief
Sluiten