Man maakt bouwmaterialen van plastic afval.
Opleiding en innovatie

Om onze impact te vergroten, leiden we ook mensen op en stimuleren we duurzame innovatie in de bouwsector. Zo zorgen we ervoor dat mensen zelf en op grotere schaal kunnen bouwen aan een duurzame toekomst.

Een duurzaam inkomen

Een nieuw huis betekent voor velen een nieuw begin. Om mensen nog een extra steuntje in de rug te geven, helpt Habitat met opleidingen en het starten van een eigen bedrijf. Met een vakopleiding leren mensen bijvoorbeeld om kapper, kleermaker of automonteur te worden en/of voor zichzelf te beginnen. Zo werken ze toe naar een eigen, stabiel inkomen en dragen ze hun steentje bij aan de gemeenschap met hun nieuwe beroep. En geld wat hiermee wordt verdiend kan weer worden geïnvesteerd in onderwijs voor broertjes, zusjes of kinderen. Op die manier draagt een opleiding bij aan duurzame vooruitgang in de gemeenschap van deze en de volgende generatie.

Vrouw in Uganda achter de naaimachine

Innovatie in de bouwsector

Habitat leidt ook mensen op in de bouw om hen meer baankansen te geven én om meer huizen te kunnen bouwen. Om dit zo duurzaam en efficiënt mogelijk te doen werkt Habitat samen met lokale ondernemers aan innovatie. Zo wordt er gekeken naar andere manieren van (woning)financiering, het creëren van duurzame bouwmaterialen en het gebruik van nieuwe bouwtechnieken. De nieuwe ideeën worden zorgvuldig getest en als ze succesvol zijn, uitgebreid toegepast. Door dit te stimuleren groeit het aantal banen in de sector, en daarmee het aantal nieuwgebouwde huizen. Zo kunnen wij onze impact vergroten en steeds meer mensen helpen aan goede huisvesting.

Vrouw poseert met duurzame bakstenen gemaakt van plastic afval.

Meer banen en huizen door bouwen met schimmels 

MycoTile is een succesvolle Keniaanse startup die een betaalbaar en duurzaam alternatief biedt voor traditionele bouwmaterialen. Ze gebruiken landbouwafval en paddenstoelenmycelium (een soort schimmels), om nieuwe bouwpanelen te maken.

Mtamu, een Keniaanse architect en medeoprichter van MycoTile, raakte geïnspireerd door het gebruik van paddenstoelenmycelium in de productie van leer. Hij besloot deze technologie toe te passen in de bouwsector om het huizentekort in Kenia aan te pakken. Inmiddels maken ze bijna duizend plafondpanelen per maand.

Habitat helpt MycoTile om hun productie te vergroten. Dit zorgt niet alleen voor innovatie in de bouwsector, maar creëert ook meer banen voor jongeren. Zo bouwen we samen aan een duurzamere toekomst in Kenia.

Jongeren worden getraind in Kenia in de duurzame bouwsector.
Nieuwsbrief
Sluiten