Werknemers van Habitat bekijken een beschadigd gebouw in Turkije.
Noodhulp en wederopbouw

Habitat zet zich in voor noodhulp en wederopbouw na (natuur)rampen, omdat het altijd de allerarmsten zijn die het hardst worden geraakt en zij niet genoeg veerkracht hebben om zo’n klap te boven te komen. Ook nemen we maatregelen om de impact van nieuwe rampen te beperken.

 

Rampen

Aardbevingen, overstromingen, tornado’s, vulkaanuitbarstingen: natuurgeweld is onontkoombaar en kan iedereen treffen. Toch zijn het de allerarmsten die het meeste risico lopen. Zij wonen vaak dicht op elkaar in bouwvallige huizen en kunnen meestal niet terugvallen op reserves om hun leven snel weer op te bouwen.

De afgelopen decennia is het aantal natuurrampen sterk toegenomen. Het aantal slachtoffers groeit nog sneller, onder meer door bevolkingsgroei en het aantal mensen dat in risicovolle gebieden woont. Daarom helpt Habitat met noodhulp, wederopbouw én met risicobeperking.

Risicobeperking door klimaatbestendig te bouwen kan grote schade door natuurrampen voorkomen of beperkt worden
Noodhulp direct na een ramp komen wij in actie en zorgen we voor een veilige plek om te slapen, eten en drinken
Wederopbouw ook voor de lange termijn zorgen we voor huisvesting: we bouwen stevigere huizen terug

Risicobeperking

Habitat besteedt ook aandacht aan het voorkomen van schade bij een ramp. Want als we de risico’s effectief verminderen, kunnen we een bijdrage leveren aan armoedebestrijding en de meest kwetsbare gezinnen sterker maken voor het geval een natuurramp toeslaat. In regio’s met een hoog risico helpen wij daarom met rampbestendig bouwen, zodat huizen beter bestand zijn tegen natuurgeweld.

Daarnaast zet Habitat zich actief in om mensen en gemeenschappen te helpen zelf hun risico’s in kaart te brengen, zich daar op voor te bereiden en weerbaarder te worden. Hiervoor maken we gebruik van de PASSA-methode (Participatory Approach for Safe Shelter Awareness). Het doel van PASSA is om mensen bewust te maken van de risico’s en samen te laten werken aan oplossingen.

Door te investeren in risicobeperking wordt er flink geld bespaard. Elke euro die wordt geïnvesteerd in het voorkomen van de gevolgen van een ramp, scheelt zes euro aan noodhulp en wederopbouw na een ramp.

Noodhulp

Na een ramp komen wij zo snel mogelijk in actie en inventariseren we welke hulp het hardst nodig is. Voor mensen die hun huis zijn kwijt geraakt zorgen we voor noodopvang. Aan mensen waarvan het huis beschadigd is en dit relatief goed te repareren is (in ieder geval op korte termijn), bieden we Shelterkits. Deze kit bevat gereedschap, (bouw)materialen en dekzeilen, om snelle reparaties uit te voeren. Ook zitten er andere praktische spullen in zoals lampen op zonne-energie, thermische dekens, keukensets of slaapmatten. Om het verspreiden van ziektes te voorkomen verstrekken we hygiëne-kits met zeep, maskers, tandenborstels en waterzuiveringstabletten.

Op deze manier zorgen we direct na de ramp dat mensen op de korte termijn veilig zijn. Daarna verleggen we de focus naar de wederopbouw.

Wederopbouw

Als de eerste fase van noodhulp voorbij is, werken we toe naar de wederopbouw. Samen met de overheid onderzoeken we de huisvestingsituatie van de getroffen gezinnen. We inventariseren of huizen veilig zijn, gerepareerd kunnen worden of moeten worden gesloopt. Waar mogelijk voeren we renovaties uit en zorgen we dat mensen veilig kunnen terugkeren naar huis. Indien nodig vervangen we beschadigde huizen door stevigere woningen. Zo werken we niet alleen aan de wederopbouw, maar tegelijkertijd aan risicobeperking, mocht er opnieuw een ramp plaatsvinden.

Samenwerking Giro555

Giro555 is een samenwerkingsverband van 11 hulporganisaties die samen in actie komen na een ramp. Als er extra hulp nodig is, wordt gekeken of er meer organisaties moeten bijspringen. Habitat Nederland doet regelmatig mee als gastdeelnemer, vanwege onze expertise op het gebied van huisvesting en aanwezigheid in bepaalde regio’s.

Zo zetten wij ons tijdens de oorlog in Oekraïne in voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen in Roemenië, Polen en Hongarije en boden we noodhulp en werkten we aan wederopbouw na de aardbevingen in Turkije.

Nieuwsbrief
Sluiten