'Bouwreisbegeleider zijn maakt mij een completer mens' dick

Dick IJff

Eerste bouwreis

Dick werkt bij Stiho: een bedrijf dat een grote donateur van Habitat is en ook grote aanleveraar van bouwreizigers. Als je bij Stiho werkt, geïnteresseerd bent in de wereld om je heen en vindt dat je iets goeds moet doen voor die wereld, kan het bijna niet anders of je gaat een keer mee op bouwreis. Dicks eerste reis was naar Ghana, aan het begin van deze eeuw. Sindsdien is hij grootleverancier van bouwreizigers voor de Stihoreizen. Dat hij lang een commerciële functie had en dus heel veel klanten sprak, hielp natuurlijk mee. Maar ook nu Dick wat meer op kantoor zit, wordt hij nog steeds door veel klanten en collega’s geassocieerd met Habitat.

In Nederland

Dick woont in Culemborg met vrouw en drie kinderen. Gek op fietsen, voetbal en hockey. “Alles waar een beetje strijd in zit”, zo verklaart hij de combinatie zelf. En fanatiek hockey- en voetbalcoach van de teams van zijn kinderen. “Ik probeer ook in Nederland tijd vrij te maken om iets te doen voor anderen, “ legt hij uit. “Dat geef ik door aan de volgende generatie. Ook mijn dochter is hockeycoach in haar vrije tijd.”

Wat heb je met huizen bouwen?

“Het is eigenlijk niet de bedoeling voor een bouwreisbegeleider, maar als het even kan bouw ik graag mee tijdens de bouwreis. Ik vind het leuk om met mijn handen bezig te zijn.”

Belangrijkste taak van een bouwreisbegeleider?

“Zorgen dat het voor iedereen veilig is. Maar natuurlijk ook zorgen dat iedereen de wow-factor een keer gaat meemaken.” Die wow-factor zien we vaker terug als we bouwreisbegeleiders vragen naar hun taken. Het is namelijk de belangrijkste boodschap die de reisbegeleiders meekrijgen van de Habitat organisatie.

Wat brengt het bouwreisbegeleider zijn jou?

“Het maakt mij een completer mens. Ik merk ook dat ik behulpzamer ben geworden. Laatst nog, mijn buren gingen verhuizen en hadden problemen met het demonteren van een kast. Ik heb ze toen gelijk even geholpen en ook aangeboden om ‘m in hun nieuwe huis weer in elkaar te zetten. Een aantal jaren geleden had ik het vast ook wel gedaan, maar had ik wel even gedacht ‘ja eh, het is ook mijn vrije avond’. Nu kon ik alleen maar genieten dat zij zo blij waren dat hun probleem opgelost was.”

Favoriete gereedschap?

“De kruiwagen. Dat is zo’n nuttig ding. Je krijgt zoveel snelheid in je proces als je hem gebruikt;  er kan wel 60 kilo cement in, of een grote berg zand, of puin. Nog leuker: je kunt er ook kinderen in vervoeren.”

Welke ervaring blijft je altijd bij?

“In 2017 was ik met 15 vrouwen in India. Voor de overdrachtsceremonie aan het eind van de week hadden we bedacht dat alle Nederlandse vrouwen zich zouden aankleden in Indiase kleren. Op de markt hadden we kleding gekocht en de Indiase vrouwen uit het dorp hielpen de Nederlandsen zich aan te kleden. Dat was giechelen voor volwassenen. Die grote glimlach op ieders gezicht toen Nederlandse dames naar buiten kwamen, die vergeet ik niet meer. Ik heb genoten.”tekst: Gerda van der MeerMaak ook kennis met de andere bouwreisbegeleiders

Nieuwsbrief
Sluiten