'Ik besef elke keer weer hoe bevoorrecht we in Nederland zijn met alles wat we hebben' don

Don van Dasler

Eerste bouwreis

Don maakte in 2004 zijn eerste bouwreis. ”Een vriend van mij, Aart Wisgerhof, was bouwreisbegeleider. Hij had altijd zulke mooie verhalen dat ik al een tijdje overwoog om eens mee te gaan. Toen hij vanwege een jubileum van de Bouwbeurs een reis organiseerde naar de Filipijnen, heb ik me laten sponsoren door drie architectenbureaus en ging ik mee als deelnemer. Na die reis dacht ik: ik kan het nu een mooie herinnering laten worden of ik kijk of ik het een plekje in mijn leven kan geven. Na één jaar was ik terug op de Filipijnen, nu als begeleider.”

In Nederland

“Ik woon op een heerlijke plek in Nijkerk, samen met mijn vrouw Anna. Die gaat regelmatig mee op bouwreis en ook twee van mijn drie volwassen zoons zijn al meerdere keren mee geweest. Een van hen organiseert dit jaar zelfs zijn eigen reis. Onze vier kleinkinderen zijn nog een beetje te jong.”

Wat heb je met huizen bouwen?

Don is architect en dus zeer geïnteresseerd in huizen bouwen. ”Meestal vertellen architecten anderen hoe het moet. Dat doe ik ook, maar ik houd ook van zelf klussen en heb mijn eigen huis gebouwd. Tijdens de bouwreizen vind ik het enorm interessant om alle verschillende bouwmethodes te zien. Het werken met bamboe in Nepal, het systeem met een soort legoblokken op de Filipijnen, het is nog zo ambachtelijk. Heel anders dan de grote projecten waar ik in Nederland mee te maken heb.”

Belangrijkste taak als bouwreisbegeleider?

“Zorgen dat iedereen het naar zijn zin heeft. En niet te vergeten dat iedereen goed om zich heen kijkt en de tijd neemt om contact te maken met de lokale bevolking. Dat bouwen komt wel. Ik vind het ook al lang niet meer interessant hoe ver we gekomen zijn aan het eind van de week. Als we maar een geweldige week gehad hebben.”

Wat brengt het bouwreisbegeleider zijn jou?

“Drie belangrijke dingen. Allereerst de cultuur. Ik vind de ontmoeting met allerlei verschillende mensen in al die landen fantastisch en fascinerend. Verder is het geweldig om te zien wat zo’n reis met de Nederlanders doet. Het heeft zo’n impact op iedereen. En ten slotte werkt elke reis voor mij weer relativerend. Ik besef elke keer weer hoe bevoorrecht we in Nederland zijn met alles wat we hebben. Dan zit ik met extra aandacht mijn wijntje te drinken als ik weer thuis ben. Zo gewoon is het allemaal niet, denk ik dan.”

Favoriete gereedschap?

“Ik ben een houtmens, dus mijn favoriete gereedschappen zijn hamer en zaag. Hout is een mooi materiaal, het is makkelijk bewerkbaar.”

Welke ervaring blijft je altijd bij?

“Dat is een uitspraak van een wijze dame van de Habitatorganisatie uit de Filipijnen. Zij zei ‘you are never too poor to give or too rich to receive’. Het is belangrijk om open te staan voor alles wat je kunt ontvangen. Bijvoorbeeld de waardering van de huiseigenaren.”

Waar heb jij het meeste bewondering voor?

“Voor de vrouwen in de landen waar ik geweest ben tijdens mijn bouwreizen. Dat zijn de sterkste dragers van de gemeenschap en ze werken het hardst om er iets van te maken. Ik vind het ook een goed idee dat Habitat de huizen op naam van de man en de vrouw samen zet.”tekst: Gerda van der MeerMaak ook kennis met de andere bouwreisbegeleiders

Nieuwsbrief
Sluiten