'Het is heel belangrijk om ervoor te zorgen dat er wederzijds respect en begrip is voor elkaar' lenneke

Lenneke Hoedemaker

Eerste bouwreis

Lenneke werd in 2010 meegevraagd op de bouwreis van Schretlen, de vermogensbeheerder van de Rabobank. Ze mocht hun bouwreis filmen en tegelijk mee helpen bouwen. Daar hoefde ze niet lang over na te denken. En zo bouwde Lenneke samen met haar bouwreiscollega’s en de toekomstige eigenaren een huis in Zuid-Afrika. “Wat een leuke, toffe club is Habitat”, dacht Lenneke direct. Het was vooral het concrete van een bouwreis dat haar zo aansprak. Daar wilde ze zich wel vaker voor inzetten. Direct na de reis solliciteerde Lenneke als bouwreisbegeleider en in 2011 begeleidde ze haar eerste reis.

In Nederland

Lenneke woont in Durgerdam samen met haar verkering die ze al 28 jaar kent. Ze heeft een achtergrond in de Europese politiek waardoor ze jarenlang in het internationale Brussel woonde. “Ik denk dat daar mijn liefde voor andere mensen en culturen is ontstaan”, vertelt ze. Tegenwoordig is Lenneke dagvoorzitter en debatleider bij vergaderingen en conferenties, speelt en zingt zij in diverse theatervoorstellingen en maakt filmdocumentaires voor NGO’s over andere culturen. Filmen doet ze ook tijdens haar bouwreizen voor Habitat. “Werk en hobby’s lopen bij mij door elkaar,” legt Lenneke uit.

Wat heb je met huizen bouwen?

“He-le-maal niks”, klinkt het uit de grond van haar hart. “Ik heb er ook helemaal geen verstand van. Dat is wel zo prettig voor de lokale bouwvakkers en Habitatmensen. Ik doe gewoon precies wat ze van me willen. Dat is soms wel een uitdaging met Nederlandse groepen want die vinden nogal eens dat wij het beter kunnen. Goede ideeën zijn natuurlijk welkom, maar wij komen om te helpen en zijn nog steeds te gast. We bouwen uiteindelijk op de manier zoals de lokale Habitatmensen het ons uitleggen.”

Belangrijkste taak als bouwreisbegeleider?

“Ik vind het leuk om mensen te verbinden. Ik zie mezelf echt als tussenpersoon tussen de lokale bevolking, de mensen van Habitat uit het land waar we zijn en de bouwreizigers uit mijn groep. Voor mij is het heel belangrijk om ervoor te zorgen dat er wederzijds respect en begrip is voor elkaar. Ik lees me vooraf goed in over de cultuur van een land en praat daar tijdens de reis veel over. Ook nodig ik de lokale Habitatmedewerkers en de gezinnen waar we voor bouwen uit om te vertellen over hun land. Tegelijkertijd leg ik hun dingen uit over de Nederlandse cultuur en gewoontes. Ik hoop dat die kennisuitwisseling eraan bijdraagt dat we de cultuur over en weer beter snappen, er niet over oordelen en het gewoon leuk gaan vinden. Als je dat doet, dan overkom je alle verschillen.”

Wat brengt het bouwreisbegeleider zijn jou?

“Het geeft mij altijd ontzettend veel voldoening. Het helpen bouwen aan een huis is de meest directe vorm van ontwikkelingssamenwerking. Je ziet met eigen ogen dat het werkt én dat het geld goed terecht komt. Ik heb in de loop van de jaren mogen meemaken wat een verschil een goed dak boven je hoofd kan maken. Een plek om veilig en droog te slapen en je huiswerk te kunnen maken is zo ontzettend belangrijk voor mensen. Ik hoop natuurlijk ook dat ik iets van mijn enthousiasme kan overbrengen op mijn groepen bouwreizigers. Dat ze zien hoe simpel het kan zijn om een ander te helpen en hoe je dan met een positief gevoel weer vertrekt. En natuurlijk hoop ik dat ze allemaal Habitat-ambassadeurs worden.”

Favoriete gereedschap?

“Mag ik mijn camera noemen? Tijdens de bouwreizen besteed ik veel tijd aan fotograferen en filmen. Dat materiaal wordt gebruikt door de Habitatorganisatie van het land waar we zijn en door Habitat Nederland.”

Welke ervaring blijft je altijd bij?

“Dat was in India. Pondicherry 2014. De vader van het gezin voor wie we bouwden, vertelde dat hij voor het eerst in jaren zelf rustig kon slapen nu hij een stenen huisje had. Voorheen was hij, in de plaggenhut waarin hij met zijn gezin woonde, ’s nachts vaak urenlang aan het waken om zijn kinderen te beschermen tegen dodelijke slangen- en schorpioenenbeten. Overdag was hij dan te moe om veel werk te verzetten. In zijn nieuwe stenen huis met goede muren en een deur konden de slangen en schorpioenen veel minder makkelijk binnenkomen. Daarom sliep hij beter, kon hij meer en beter werken overdag en dus meer geld verdienen. Zijn maandelijkse inkomen was verdubbeld en het gezin kon nu eindelijk rondkomen. En dat alles door een stenen huisje van Habitat.”

Waar heb je bewondering voor?

“Voor het doorzettingsvermogen en de passie van mensen. En dat onder de meest moeilijke omstandigheden.”tekst: Gerda van der MeerMaak ook kennis met de andere bouwreisbegeleiders

Nieuwsbrief
Sluiten