'Zorgen dat iedereen een geweldige reis heeft' martin

Martin Pronk

Eerste bouwreis

Martin ging in 1999 naar de Filipijnen. ”In die periode werkten mijn vrouw Mette en ik twee jaar voor Habitat in Fiji en de Filipijnen, als vrijwilliger. Het hoogtepunt uit die tijd was het Jimmy Carter Work Project op de Filipijnen. Daar waren 14.000 vrijwilligers, waaronder Habitat icoon oud-president Carter, die in een week tijd 293 huizen hebben gebouwd. Wij hebben geholpen bij de voorbereiding. Toen we weer terug in Nederland waren bleek na een tijdje dat er behoefte was aan bouwreisbegeleiders en dan zeg je natuurlijk geen nee.”

In Nederland

“Ik werk op dit moment voor een fabriek die machines ontwikkelt en produceert voor de bloemenindustrie. Ik zorg dat het proces goed en efficiënt verloopt. Samen met Mette, die een vaste baan heeft bij Habitat Nederland, en onze vier kinderen, wonen we in Alkmaar.”

Wat heb je met huizen bouwen?

“Niks. Ik ben zelfs helemaal niet handig. Tenminste, niet handig in bouwen. Ik ben wel handig in opperen – voor de niet-bouwvakkers onder ons: aansturen van bouwvakkers – en ik ben ook heel goed in meehelpen. Maar als er thuis iets moet gebeuren dan laten we dat doen.”

Belangrijkste taak van een bouwreisbegeleider?

Natuurlijk zorgen dat iedereen een geweldige reis heeft, zegt Martin. ”Ik vind het ook belangrijk en leuk om tussenpersoon te zijn tussen het gastland en de groep die komt bouwen. Ik overleg met het gastland wat de groep graag wil doen en ik bereid de groep goed voor op wat hen te wachten staat.”

Martin vertelt eigenlijk altijd als eerste dat niks vast ligt. ”Je kunt van alles afspreken, het gaat in de praktijk vaak net even anders. Daar kunnen we niks aan veranderen. Het is ook helemaal niet erg. Het komt altijd weer goed.”

Wat brengt het bouwreisbegeleider zijn jou?

“De voorbereiding van een bouwreis is best veel werk maar aan het eind van de week ben je elke keer weer zo’n mooie ervaring rijker. Het is mooi dat we mensen kunnen helpen en ik vind het geweldig om de bouwreizigers te laten zien wat Habitat doet. Natuurlijk hopen we dat ze dat aan iedereen doorvertellen en zelf een volgende keer weer meegaan.

Een bouwreis geeft mij altijd weer veel energie en ik leer veel. Omgaan met allerlei soorten mensen, problemen oplossen, snel schakelen, allemaal zaken waar ik thuis profijt van heb.”

Favoriete gereedschap?

“Bouwhandschoenen. De bouwreisbegeleider bouwt zelf over het algemeen niet mee maar ik heb wel altijd een paar bouwhandschoenen bij me. Voor als er even tijd is om mee te helpen.”

Welke ervaring blijft je altijd bij?

“Tijdens het Jimmy Carterproject op de Filipijnen was er ook een grote groep Koreanen. Ineens stond ik daar met twee huilende Koreanen naast me. Die pasten niet meer in de bus met de rest en moesten met z’n tweeën in een andere bus naar de bouwplaats. Blijkt dat Koreanen het heel belangrijk vinden om als groep bij elkaar te blijven. Dat is echt de Koreaanse cultuur. Cultuur en cultuurverschillen, dat vind ik leuk om te laten zien aan de groepen waarmee ik op reis ben.”

Waar heb jij bewondering voor?

“Hoe gelukkig en blij mensen zijn met wat ze hebben. Wij vinden het belangrijk om dat onze kinderen mee te geven. Een paar jaar geleden was er een groot project in Malawi. Daar hebben mijn vrouw en ik toen vijf reizen achter elkaar begeleid. De kinderen waren mee. Ze zijn op de bouwplaats geweest en hebben gezien in wat voor omstandigheden je ook kunt leven. Die snappen het dus ook wel als wij zeggen dat het voor ons soms niet meer of groter hoeft. Kijk naar wat je hebt, dat is vaak ruim genoeg.”tekst: Gerda van der MeerMaak ook kennis met de andere bouwreisbegeleiders

Nieuwsbrief
Sluiten