Habitat ambassadeur Patrick van Hees: “Een bouwreis doet iets met mensen”

Patrick van Hees leerde Habitat kennen via de Hypotheker. Tijdens hun 25-jarig jubileum, al weer heel wat jaren geleden, werd hij uitgenodigd om deel te nemen aan een bouwreis. En hij is gebleven, als bouwreiziger en als ambassadeur van Habitat Nederland.

Vraag Patrick waarom hij Habitat zo’n warm hart toedraagt en je krijgt het volgende antwoord: “Ik vind het mooi dat je zelf kunt meehelpen. Dat is een belangrijk onderdeel van het concept van Habitat. Daarbij kun je zien waar je geld blijft, leer je een land kennen op een manier zoals je dat anders niet kunt en ben je lichamelijk bezig. Vooral als je voornamelijk praat tijdens je dagelijkse werk, zoals in mijn geval, is dat ook wel eens prettig.”
Vervolgens vertelt hij enthousiast over spelen met de kinderen, lachen met de andere bouwreizigers en de lokale bouwvakkers, slap ouwehoeren en de bouwvakkershumor die tijdens het werk op de bouwplaats veelvuldig gebezigd wordt. Redenen te over dus.

Geluksexpert

Een van de taken van de ambassadeur is zelf groepen organiseren om op bouwreis te gaan. Af en toe is er een speciale ‘geluksreis’. Patrick verzorgt dan in de voorbereiding altijd een workshop over geluk. “Tijdens de workshop deel ik inzichten over geluk en hoe je die zelf kan toepassen in het dagelijks leven.”
Dat is Patrick wel toevertrouwd, want sinds hij in 2009 zijn adviesbureau verkocht, is hij zich volledig gaan richten op dit onderwerp. Hij deed jarenlang onderzoek naar geluk en is regelmatig in Cambridge te vinden waar hij ook gelukswetenschap studeerde. Inmiddels verzorgt hij als geluksexpert lezingen, workshops en masterclasses over geluk in binnen- en buitenland.

Maakt een bouwreis gelukkig?

“Een bouwreis doet wel iets met mensen”, aldus Patrick. “Natuurlijk staan bouwreizigers al op een speciale manier in het leven. Het zijn niet de egoïsten die besluiten om deel te nemen aan zo’n reis. Maar tijdens de reis komen mensen ook vaak tot nieuwe inzichten en nemen ze belangrijke beslissingen. Wat we in ieder geval hopen, is dat we de mensen daar gelukkiger maken door wat zorgen van ze weg te nemen.”

Reclame maken

Wat doet een Habitatambassadeur nog meer? Volgens Patrick is dat vooral veel vertellen over de organisatie. Wat helpt is dat hij inmiddels ook twee keer met zijn dochter Dominique op bouwreis is geweest. “Dan vertel ik anderen wat zo’n reis met haar doet. En ik probeer mensen te koppelen aan oud-bouwreizigers. Nieuwe mensen voelen dan het enthousiasme en begrijpen dat het iets bijzonders is. Maar het blijft een uitdaging hoor. Iedereen vindt het heel gaaf, maar dat wil niet zeggen dat mensen gelijk meegaan.“

Anderen reclame laten maken is ook belangrijk. “Ik ben lang bezig geweest met mensen van het blad Happinez mee te krijgen. Dat is dit voorjaar eindelijk gelukt. De hoofdredacteur ging met ons mee op bouwreis in Malawi en zij is nu ook superenthousiast.” Dat resulteerde in een mooi artikel in het blad. Mooie aandacht voor Habitat.

Maar Patrick wil meer. “Mijn droom is nog steeds een tv-programma over een bouwreis. Dat staat hoog op mijn lijstje maar dat is nog niet zo makkelijk geregeld. Als geluksexpert zit ik wel eens bij een tv-programma als Koffietijd, of RTL live. Als het kan probeer ik dan over Habitat te vertellen. Want als je iets voor een ander doet, wordt je er zelf ook gelukkiger van. Daar is een bouwreis een heel goed voorbeeld van.”

Nieuwsbrief
Sluiten