“We hebben nu een echt thuis, wij zijn nu vrije mensen”

Amsterdam, april 2019

Dankzij de steun van een aantal bedrijven aan onze #wish2build Zambia actie konden onze collega’s van Habitat Zambia aan de slag met de bouw van een huis voor Gertrude en haar man. Inmiddels zijn ze verhuisd!

Gertrude was zo blij toen we haar vertelden dat ze kon gaan verhuizen. Ze zei: “Er is een verhaal in de bijbel waarin god Mozes heeft gezonden om mensen uit de slavernij te halen. Het voelt alsof mij dat nu ook overkomt. Wij worden vrije mensen. Ik ben zo blij dat mijn familie is uitverkoren om eindelijk een eigen thuis te krijgen.”

Inmiddels is het huis van Gertrude is helemaal ‘af’! Naast het huis legt het gezin een grote groentetuin aan voor eigen gebruik. Gertrude is trots op het resultaat. Ze zegt: “Dit huis is een echt thuis voor ons. We hebben meer ruimte voor iedereen en het huis is beter geventileerd. Mijn man ziet niet meer zo goed. Voor hem is het ook een hele opluchting dat hij nu in een stevig huis kan wonen. Ik weet zeker dat we minder vaak ziek zullen worden, en dat dit de start is van een betere tijd.”

“Als we ziek zijn kunnen we geen geld verdienen”

Gertrude en Jonathan zorgen voor 6 kleinkinderen

Kabwe, oktober 2018

De 59 -jarige weduwe Gertrude woont al meer dan 30 jaar in Kabwe. Tien kinderen heeft ze op de wereld gezet, waarvan er helaas al vijf zijn overleden. Haar oudste kinderen wonen allemaal al op zichzelf, alleen haar jongste zoon Whiteson (18) is nog regelmatig thuis. Gertrude nam de zorg verantwoordelijkheid op zich voor haar zes verweesde kleinkinderen: Levisohn(17), Gertrude(15), Memory (13), Susan(13), Anastasia(7) en Moses (4). In 2013 hertrouwde zij met weduwnaar Jonathan (80).

Gertrude kreeg nooit de kans om naar school te gaan. Gelukkig kan zij haar zoon en 5 kleinkinderen wel die kans geven. Levison is afgelopen jaar verhuisd naar familie in Lusaka om daar middelbaar onderwijs te kunnen volgen.

Het gezin eet meestal 2 eenvoudige maaltijden per dag – maar als er geen oogst en geen geld is, moeten ze het met 1 maaltijd doen. Het gezin kan daardoor net in leven blijven. Jonathan werkt nog steeds op het land en schildert huizen in de buurt. De familie verbouwt zelf mais voor eigen gebruik.

Het gezin leeft in een eenvoudige lemen hut met vier kamers. Het onderkomen is slecht geventileerd, de vloer van grind is in slechte staat en het dak lekt.

“Door de slechte ventilatie en het lekkende dak hoesten we veel en hebben we vaak griep. Daardoor kunnen we regelmatig een aantal dagen geen geld verdienen.”

Nieuwsbrief
Sluiten