Habitat gaat aan de slag in Oekraïne in samenwerking Catholic Relief Services

27 februari 2023

Habitat is voor hulp in Oekraïne een samenwerking aangegaan met Catholic Relief Services (CRS). CRS is een internationale non-profitorganisatie die kwetsbare mensen en gemeenschappen helpt noodsituaties het hoofd te bieden; het Nederlandse Cordaid is onder andere onderdeel van CRS. Habitat werkt al in veel landen nauw samen met CRS omdat onze werkzaamheden elkaar perfect aanvullen. Samen met CRS gaat Habitat nu aan de slag om kwetsbare gezinnen in Oekraïne te helpen met herstel en wederopbouw.

Bouwen in oorlogsgebied
Hulp bieden in een door oorlog verscheurd gebied is altijd een gewaagde stap, maar vanuit onze missie – een wereld waarin iedereen een thuis heeft – en onze expertise in wederopbouw kunnen wij niet anders dan de Oekraïense bevolking helpen waar wij kunnen. 1 jaar oorlog veroorzaakte voor 40 miljard dollar schade aan de Oekraïense huizensector en de infrastructuur van Oekraïne is zwaar beschadigd. Ongeveer 13 miljoen mensen vluchtten weg uit hun huis; 5 miljoen mensen verblijven nog ergens in Oekraïne.

“De omvang en complexiteit van de Oekraïne-crisis en de impact ervan op burgers vereist robuuste en veelzijdige hulp van zoveel mogelijk verschillende partijen”, zegt Rishana Haniffa, noodhulp-expert van Habitat.

“Habitat ondersteunt sinds het begin van de oorlog vluchtelingen uit Oekraïne met opvang in Polen, Roemenië en Hongarije. Dat wij nu in Oekraïne zelf aan de slag gaan is een logische stap voor Habitat”, zegt Rishana. “Vanuit onze ‘Pathways to Permanence-aanpak’ zijn wij klaar voor de volgende fase: wederopbouw.”

Wat gaan wij doen
Samen met CRS gaat Habitat aan de slag in Kharkiv Oblast, een gebied dat grenst aan de voormalige frontlinie van Oost-Oekraïne. In dit project levert CRS de kennis van de regio en de mensen die de hulp het hardst nodig hebben en Habitat biedt de technische expertise. Wij gaan reparaties uitvoeren aan beschadigde huizen en appartementen en maken woningen beter toegankelijk voor mensen met een handicap, zodat mensen in Oekraïne ook tijdens deze oorlog een zo veilig mogelijk leven kunnen leiden.
Habitat gaat ook helpen reparaties aan gemeenschapsvoorzieningen, zoals reparaties aan (kleuter)scholen, markten of gemeenschapscentra. Ook deze hulp is heel belangrijk voor het herstel van de weerbaarheid van deze gemeenschappen.

“Hoewel de oorlog voortduurt, proberen mensen in Oekraïne een zo normaal mogelijk leven te leiden, ondanks de omstandigheden. Wij geloven dat we hen kunnen helpen door reparaties uit te voeren, zoals het repareren van kapotte ramen en daken, zodat ze veilig in hun huis kunnen blijven wonen”, zegt Federico Rota, programma- manager in Oekraïne van Habitats partner CRS.

Nieuwsbrief
Sluiten