“Ik ben nu een volwaardig lid van de gemeenschap”

Malan (51) woonde vroeger in een lemen huis in een klein gehucht nabij Lohagad Fort. Tijdens de moessonperiode werd haar huis altijd nat en modderig van binnen. Geen gezonde leefomstandigheden voor een gezin met 2 jonge kinderen. Toen haar zoon Navnath ziek werd, kon Malan hem onmogelijk op tijd bij een dokter brengen. Haar dorpje lag te ver weg van het ziekenhuis en er was geen vervoer. Haar zoon stierf op 16-jarige leeftijd. Malan was er helemaal kapot van. Door het drama kwam zij in een depressie terecht en was niet in staat om te werken.

Thuiskomen in een nieuwe gemeenschap

Ruim 13 jaar geleden hoorde Malan over Habitat for Humanity. Samen met haar man Moreshwar en haar dochter Surekha voegde Malan zich bij de andere families die met 2000 vrijwilligers werkten om samen 100 huizen te bouwen tijdens het Carter Work Project in 2006**. Ze begon weer betekenis in het leven te vinden toen ze een nieuwe rol op zich nam. Als voorzitter van een nieuw gevormde gemeenschapsgroep was zij verantwoordelijk voor de zorg voor de behoeften van gezinnen rondom de bouwplaats. Haar eigen gezin kwam ook in aanmerking voor een Habitat-huis. Na haar verhuizing startte Malan een kleermakersbedrijfje. Geleidelijk aan kon Malan uit haar depressie komen.

Hoe is het nu, 12 jaar later?

Op dit moment werken zowel Malan als haar man als dagelijkse loonarbeiders op boerderijen in de buurt. Ze knopen de eindjes aan elkaar door buiten het landbouwseizoen af en toe wat extra klussen te doen. Terwijl ze trots haar huis laat zien, vertelt Malan: “Het heeft mij zoveel verder geholpen dat ik in een gemeenschap terecht kwam van huiseigenaren van Habitat met betere voorzieningen. De school en de kliniek zijn veel beter bereikbaar nu. En ik voel me een volwaardig lid van de gemeenschap.”

** Carter Work Projects

President Jimmy Carter en zijn vrouw Rosalynn bouwen al meer dan 35 jaar samen Habitat Sinds 1984 hebben de Carters elk jaar een week lang samen met vele Habitat vrijwilligers gebouwd in gemeenschappen in de Verenigde Staten en diverse andere landen over de wereld. In totaal werden tijdens de jaarlijkse Carter Work Projects al meer dan 4.000 Habitat huizen gebouwd of gerenoveerd in 14 landen, in samenwerking met meer dan 100.000 vrijwilligers.

Nieuwsbrief
Sluiten