“Ik zie de toekomst nu met vertrouwen tegemoet.”

Het nieuwe huis bracht hoop in deze uitzichtloze situatie. Nu een jaar later zoeken we het gezin weer op om te kijken hoe hun leven veranderd is. We treffen een blije familie aan, die veel samen hebben meegemaakt maar die vooral ook samen bouwen aan een mooie toekomst.
Het nieuwe huis heeft veel betekent voor hen. Sophorn blikt terug: “toen ik hoorde dat wij een huis konden bouwen met Habitat zag ik de toekomst meteen weer met vertrouwen tegemoet. Mijn familie was zo enorm blij met het goede en onverwachte nieuws!’’

Het nieuwe huis is ‘so nice en cool’ vertelt Sophorn. Ze hoeven zich geen zorgen meer te maken om de soms verzengende hitte of de regen en wind. Ze zitten hoog en droog en zijn hierdoor ook minder snel ziek. Ook financieel is het een enorme vooruitgang. Voor het krot betaalden ze veel huur en nu ze dat niet meer hoeven te betalen houden ze geld over voor eten, extra lessen op school en om te sparen. Sophorn heeft van het gespaarde geld net een nieuwe tuk-tuk gekocht, een hele goede investering voor zijn baan als motortaxi-chauffeur. Daarnaast kreeg Sophorn een startbedrag van $150 van Habitat om te investeren voor het gezin. Hiermee heeft hij kippen gekocht en verbouwd hij nu verschillende soorten fruit en groente.

Zoals je kunt lezen gaat het goed met Sophorn en zijn familie. Dankzij het huis zijn de eeuwige zorgen van dit gezin eindelijk verleden tijd! Ze hebben voldoende geld voor eten en school en Sophorn kan zelfs wat geld opzij zetten. En dankzij het veilige dak boven hun hoofd zijn ze veel gezonder, iets waar zij enorm dankbaar voor zijn!

“Gelukkig heb ik mijn familie nog.”

Phnom Penh, 28 oktober 2016

Sophorn is nog maar 21 jaar, maar heeft al een hoop meegemaakt. Twee jaar geleden stierf zijn vrouw Ken – nog maar 19 jaar oud – aan aids. Hij bleef alleen achter met zijn dochtertje Phanha. Ook Sophorn en Phanha zijn besmet met hiv en hebben medicijnen nodig. Gelukkig staat Sophorn er niet helemaal alleen voor. Hij en Phanha wonen sinds de dood van zijn vrouw bij zijn ouders. “Ik ben heel blij dat mijn ouders er nog zijn”, vertelt hij met glanzende ogen. “Zij helpen mij er doorheen, wat er ook gebeurt.”

MaaPanha, De dochter van Sophornr het gezin – Sophorn en Phanha, zijn ouders en zijn broer en zus – woont in een krot! Ondanks dat Sophorn en zijn vader allebei een baan hebben, verdienen ze net genoeg om te eten en zijn broer en zus naar school te laten gaan. “Samen verdienen we niet voldoende geld om in een solide huis te kunnen wonen, vertelt Sophorn. “Als het waait, waait het ook in huis, en bij regen houden we niet droog. Een droog huis zou een zegen zijn voor ons. Sophorn legt uit: “Phanha en ik zouden minder snel ziek worden in een goed huis en we zouden veel sneller weer opknappen. Dan kan ik sneller weer aan het werk om geld te verdienen voor het gezin.“

Update 30 november 2016

Het huis van Sheraboard dat voor Sophorn gebouwd is, betekent een zegen voor Sophorn: “Nu ik een nieuw huis heb gekregen zie ik de toekomst met vertrouwen tegemoet”, zo zegt hij.

Sophorn: “Ik ben heel trots op mijn familie. Wij hebben niet veel geld maar we doen er alles aan om een waardig leven te leiden. Ik wil zo graag een goede toekomst opbouwen voor mijn dochter en voor mijn broer en zus. En nu wordt dat mogelijk.” Sophorn vond werk als motortaxi-chauffeur en heeft sindsdien voldoende gespaard om een eigen tuk-tuk te kopen en daarmee in zijn onderhoud te voorzien. Hij vervolgt:

“Toen ik hoorde dat ik een nieuw huis zou krijgen zag ik de toekomst met meer vertrouwen tegemoet. Mijn familie was zo enorm blij met het goede, onverwachte nieuws! Mijn dochter, broer en zus zullen ook veel beter studeren nu ze een droge plek hebben.” Wij zijn enorm dankbaar voor dit nieuwe huis en deze nieuwe kansen die mijn familie hiermee krijgt.”

Wanden van gerecycled materiaal
Het huis van Sophorn en zijn familie is een paalwoning met wanden van Shera-board. Shera-board is een regen- en winddicht, brandwerend en geluidsisolerend bouwmateriaal dat eruit ziet als hout maar dat is opgebouwd uit gerecycled materiaal. Een duurzame oplossing!

20 januari 2017

De afgelopen week zijn collega’s van Habitat Cambodja op bezoek gegaan bij Saron en zijn gezin om te zien hoe het nu met ze gaat. Sophorn vertelt: “Het gaat goed met mij en Phanha. En ook mijn ouders en broer en zus zijn erg gelukkig hier. Ik heb een stukje grond bij mijn nieuwe huis waar ik mango, banaan, jack fruit en verschillende groenten heb geplant. En we hebben kippen. We hebben hier meer te eten en we eten veel gezonder. Wij hebben schoon drinkwater van de centrale waterpomp en van een toilet achter ons huis. We hebben zelfs elektriciteit. Onze buren zijn heel goed voor ons. We werden onthaald door het dorpshoofd en zijn officieel voorgesteld aan de mensen hier, zodat iedereen ons kent.

Mijn zus gaat weer naar school. Ik breng haar elke ochtend en ga daarna aan het werk, passagiers zoeken voor mijn tuktuk. Mijn dochtertje en mijn zus mogen vaak bij buren mee-eten als ik nog niet terug ben van mijn werk. En als iemand uit de buurt een klus heeft, bijvoorbeeld op het land, denken ze aan mij en kan ik nog wat bijverdienen. Zo proberen wij elkaar hier allemaal te helpen. Dit nieuwe huis en deze omgeving is echt een zegen voor ons!”

Nieuwsbrief
Sluiten