“In dit schone huis worden we minder vaak ziek en mijn kinderen maken met veel plezier hun huiswerk”

Kataline heeft tien kinderen, waarvan er vijf onder de 18 zijn en nog thuis wonen. Haar man liet het gezin vier jaar geleden in de steek en sindsdien staat Kataline er alleen voor. Het gezin leefde verdeeld over twee kleine, bouwvallige huisjes omdat ze niet met z’n allen in een van de huisjes pasten. De kleintjes sliepen bij Kataline en de oudste kinderen ‘woonden zelfstandig’ in het andere huisje.

Kataline – die een rugprobleem heeft – wiedt de tuin van een andere familie en verdient daar ongeveer € 0,70 per dag mee. Niet genoeg om alle monden te voeden, laat staan om haar kinderen een veilig onderkomen te bieden. Een veilig thuis was iets waar Kataline alleen van kon dromen. Dat die droom dan nu dankzij de deelnemers van de Postcode Loterij is uitgekomen kan ze bijna niet geloven. ‘We hebben een thuis‘, vertelt ze. Ze kan daarna niet meer stoppen met praten ze stroomt over van blijheid en dankbaarheid en misschien zelfs nog een beetje ongeloof dat dit haar werkelijk is overkomen. Zien hoe blijdschap eruit ziet – klik dan even hieronder – en realiseer je dat het huis nog niet eens af was!

Twee van Katalines oudste dochters hebben geholpen bij de bouw van het huis. Elk gezin moet bijdragen in sweat equity en omdat de werkzaamheden te zwaar waren voor Kataline, kwamen zij hun moeder helpen. Ze hebben water gehaald voor de bouw en het diepe gat gegraven voor de septic tank, een septic tank die nu een heus VIP toilet is!

Het nieuwe huis is in niets te vergelijken met de twee oude ‘huisjes’: de vloer is van gestort cement. Het gezin slaapt nu dus op een schone en droge ondergrond, in plaats van met hun matjes in de modder.

“Omdat onze oude huisje lekte en alles na een simpele regenbui vochtig was, waren we vaak ziek en moesten naar de kliniek. Het dak van ons nieuwe huis lekt niet dus we kunnen rustig slapen. De kinderen zijn bijna nooit meer ziek en gaan elke dag naar school.”

Het is niet makkelijk om de kinderen naar school te laten gaan, maar Kateline zorgt ervoor dat het lukt, dat vindt ze echt belangrijk! School gratis is in Oeganda, maar de kinderen zijn verplicht een uniform te dragen en zelf voor pennen en schriften te zorgen. Dat kost zo’n € 3 per jaar per kind en dat is met zoveel kinderen en het kleine inkomen van Kataline een hele opgave. Dankzij de watertank heeft ze nu meer tijd om te werken – in het verleden liep ze drie keer per dag met een jerrycan naar de dichtstbijzijnde waterput.
“De watertank bespaart me zes uur wandelen en sjouwen per dag! Die tijd kan ik nu besteden aan extra werken. Het geld dat ik daar mee verdien, gaat rechtstreeks naar de opleiding van mijn kinderen.“
Kataline vindt het belangrijk dat haar kinderen naar school gaan, zodat ze een opleiding krijgen en van daaruit hun toekomst kleur kunnen geven.

“Zeuren over huiswerk doen de kinderen niet meer” vertelt Kataline trots. “De kinderen maken hun huiswerk nu met veel plezier in een schoon huis. Ik ben trots dat ze zo hun best doen op school en weet zeker dat hun leven beter wordt dan dat van mij. De basis is er! We hebben een thuis waar we veilig zijn, genoeg ruimte hebben en we voelen er ons op ons gemak; we zijn echt thuis! “

blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief

volg ons op social media

×