Wereld malaria dag: nieuw onderzoek naar manieren om huizen malaria-proof te maken

25 april 2024
Evans Olang gebruikt een "Procopac mondaspirator" om muggen te vangen in de gecontroleerde omgeving van het Kenya Medical Research Institute (KEMRI) in Kisumu, Kenia.

Op 25 april vragen we wereldwijd aandacht voor een van de gevaarlijkste ziekten ter wereld: malaria. Deze ernstige ziekte wordt veroorzaakt door parasieten die worden overgedragen door muggenbeten. Hoewel malaria te voorkomen en te behandelen is, blijft het een grote bedreiging voor miljoenen mensen. Habitat draagt bij aan de strijd tegen malaria door onderzoek te doen naar manieren om huizen malaria-proof te maken.

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) liep in 2022 bijna de helft van de wereldbevolking risico op malaria. Vooral in Afrika, waar 94% van de gevallen voorkomt, is de ziekte een groot probleem. In 2022 waren er ongeveer 249 miljoen gevallen van malaria, waarbij meer dan 600.000 mensen zijn overleden. Vooral kinderen jonger dan vijf jaar lopen een hoog risico: zij maakten 80 procent van de sterfgevallen in Afrika uit.

Caleb Odoyo gebruikt een “Procopac aspiratormachine” om muggen te vangen in de gecontroleerde omgeving van het Kenya Medical Research Institute (KEMRI) in Kisumu.


Habitat tegen malaria
Huizen spelen een belangrijke rol in de strijd tegen malaria. De meeste besmettingen vinden namelijk plaats in huizen, waar mensen veel tijd doorbrengen. Als we ervoor kunnen zorgen dat de muggen die malaria overdragen niet binnen kunnen komen, verkleinen we het risico op beten en het krijgen van malaria. In samenwerking met het Kenya Medical Research Institute (KEMRI) heeft Habitat daarom onderzoek gedaan naar innovatieve methoden om malariamuggen buitenshuis te houden en zo families te beschermen tegen de ziekte.

Onderzoeksresultaten
Uit deze studie blijkt dat het aanbrengen van speciale schermen bij de dakrand, deuren en ramen van huizen effectief is om malariamuggen buiten te houden. Als deze schermen geïmpregneerd worden met een bepaalde insecticide (Actellic® 300CS), worden nog minder muggen binnenshuis aangetroffen. Het onderzoek keek ook naar de praktische uitvoerbaarheid van deze aanpassingen in Kenia. Hier kwam uit dat het ongeveer €170 per huis kost om deze veranderingen aan te brengen en dat ze meer dan 15 jaar effectief blijven. Dit maakt het een waardevolle aanvulling op bestaande maatregelen om malaria te bestrijden.

Wil je meer weten over dit onderzoek? Lees het volledige artikel hier >>

Wil je een bijdrage leveren aan ons werk op het gebied van gezonde huisvesting? Doneer dan vandaag nog en bouw mee aan een wereld waarin iedereen veilig en gezond kan wonen.

Nieuwsbrief
Sluiten