Internationale Vrouwendag 2024: inspirerende vrouwen in de bouw

5 maart 2024
Een Habitatvrijwilliger staat op de bouwplaats met een roze veiligheidshelm onder haar arm. Ze draagt een paars t-shirt met de tekst: (wo)men at work.

Vrijdag 8 maart is het Internationale Vrouwendag. Op deze dag vieren wij alle vrouwen, maar in het bijzonder vrouwen die werkzaam zijn in de bouw.

Helaas zijn vrouwen nog steeds ondervertegenwoordigd in de bouw en is er veel ongelijkheid in de sector. Wereldwijd zorgen vooroordelen en taboes ervoor dat meisjes en vrouwen minder vaak kiezen voor een technische opleiding en beroep. Ook zijn werkgevers minder geneigd vrouwen aan te nemen voor deze banen.

Wij hebben diverse projecten om de positie van vrouwen te versterken, zowel in het algemeen als in de bouw. Wij leiden vrouwen op en helpen hen bij het vinden van werk in de (duurzame) bouwsector. Ook ondersteunen wij vrouwen bij het opzetten van hun eigen bedrijf en het verkrijgen van landrechten.

Ter ere van Internationale Vrouwendag delen wij de inspirerende verhalen van vrouwen in de bouw. Deze drie Habitat vrouwen staan hun mannetje in de bouw en verrijken de sector met hun talent, vastberadenheid en innovatieve ideeën.

 

Catherine: van de horeca naar de bouw

Catherine woont bij haar ouders in Laikipia, Kenia. Na jaren in de horeca te hebben gewerkt, heeft ze vorig jaar de switch naar de bouwsector gemaakt. Via Habitat volgde ze een training om met Interlocking Stabilized Soil Blocks (ISSBs) te leren werken. Ze kon haar nieuwe skills meteen in de praktijk brengen door mee te bouwen aan docentenwoningen in Mukima.

Hoewel sommigen verbaasd waren over haar carrièreswitch, voelt Catherine zich helemaal thuis in de bouw. Tijdens de training heeft ze veel nieuwe vrienden gemaakt. Catherine kijkt er naar uit om samen met hen een bedrijf op te zetten en te sparen voor een ISSB-machine. Het is Catherine’s droom om haar eigen huis te bouwen met ISSBs.

Lees meer over Habitats project in Kenia >>

Tuba: families helpen met technische kennis

Tuba is een ingenieur bij onze partnerorganisatie Miyamoto Relief in Gaziantep, Turkije. Zij bezoekt gezinnen wiens huizen lichte schade hebben opgelopen tijdens de verwoestende aardbeving in februari 2023.

Het opbouwen van vertrouwen is een groot deel van Tuba’s werk en iets waar vrouwelijke ingenieurs volgens haar bijzonder goed in zijn. “Ons team bestaat vooral uit mannen, maar het is echt een voordeel om een vrouwelijke ingenieur te zijn. Sommige mensen zeggen dat ik op hun dochter lijk en ik merk dat mensen mij echt vertrouwen.” En dat vertrouwen is essentieel want bij eerdere schadebeoordelingen was de bevolking niet betrokken waardoor velen nog steeds niet terug naar huis durven.

Tuba is blij dat haar werk zoveel impact heeft. Ze heeft zelf vier familieleden verloren door de aardbeving, dus anderen helpen betekent veel voor haar. Lees meer over Habitats werk in Turkije >>

Nzambi: innovatie in de bouw

Nzambi is een Keniaanse bouwkundige, uitvinder en entrepreneur. Ze staat aan het roer van Gjenge Makers, een sociale onderneming met een krachtige missie: betaalbare en duurzame bouwmaterialen produceren en tegelijkertijd jongeren en vrouwen aan werk helpen.

Haar mantra? “Waarom geen oplossing maken van een probleem?” Dit leidde tot het ingenieuze idee om plastic afval te verzamelen, te versnipperen en om te zetten in straatstenen, tegels en putdeksels. Met Gjenge Makers verwerkt ze maandelijks tot wel 10 ton plastic, waarmee ze niet alleen het plasticafvalprobleem in Kenia aanpakt, maar ook een sterk, betaalbaar én duurzaam alternatief biedt voor traditionele bouwmaterialen.

Farhoud Meybodi en Orlando Bloom maakten de documentaire Earthbound over Nzambi’s inspirerende verhaal. Kijk de trailer hier >>

Nieuwsbrief
Sluiten