Schooldirecteur in de spotlight: een interview met directeur Peter van Mukima Secondary School in Kenia

31 januari 2024
Een interview met schooldirecteur Peter van Mukima Secondary School.

Op de dag van de schooldirecteur stellen we je graag voor aan Peter Muruthi Muthui, de gedreven directeur van Mukima Secondary School in Laikipia, Kenia. Habitat bouwde deze middelbare school in 2017 en werkt nu aan woningen voor docenten op het schoolterrein. In dit interview deelt Peter zijn inzichten over de school, het bouwproject en de positieve invloed die beide hebben op de lokale gemeenschap.

Peter, vol trots als directeur van Mukima Secondary School in Laikipia, Kenia.

Peter, kun je ons vertellen over je rol als directeur van Mukima Secondary School en wat het voor jou betekent?

Peter: Natuurlijk. Ik ben in februari 2023 begonnen als de directeur van Mukima Secondary School. Het is een rol die ik met trots vervul, vooral omdat we hier veel kinderen hebben die uit kwetsbare situaties komen. Voor mij betekent het leiden van deze school dat ik een verschil kan maken in het leven van deze jonge mensen.

Kun je ons meer vertellen over de leerlingen en hun achtergronden?

Peter: Onze leerlingen komen voornamelijk uit gezinnen met een laag inkomen, die moeite hebben om de eindjes aan elkaar te knopen. Voor velen is schoolgeld betalen een enorme uitdaging. Sommigen ontvangen een beurs van de lokale overheid, maar deze zijn beperkt. Gelukkig worden anderen geholpen door mensen uit de gemeenschap, zoals de eigenaren van omliggende boerderijen en natuurreservaten.

Wat maakt Mukima Secondary School zo bijzonder?

Peter: Wat onze school uniek maakt, is dat we slaapzalen hebben, waardoor we ook kinderen uit rondtrekkende gezinnen kunnen verwelkomen. We begrijpen de uitdagingen waarmee deze kinderen worden geconfronteerd en bieden hen de mogelijkheid om naar school te gaan, zelfs als ze geen vaste woonplaats hebben.

Hoe helpt de school de leerlingen nog meer?

Peter: De school verstrekt dagelijks een lunch aan alle kinderen om ze te stimuleren naar school te komen. Kinderen die op school overnachten krijgen ook een gezonde avondmaaltijd. Zo houden wij ze gezond en zorgen we ervoor dat ze gemotiveerd blijven om naar school te gaan.

Kun je ons iets vertellen over het project en de bouw van huizen voor docenten?

Peter: Het project is een zegen voor onze school. We hebben ruimte voor meer leerlingen, maar op dit moment kunnen we die ruimte niet optimaal benutten omdat we hier niet voldoende docenten hebben. Ik kijk uit naar het moment waarop de docenten hun nieuwe huizen betrekken. Dit zal niet alleen de capaciteit vergroten, maar de school ook een nieuwe boost geven.

Hoe zie je de bouwplaats naast de school? Heeft het invloed op de schoolactiviteiten?

Peter: Nee, integendeel. De bouwplaats geeft weinig geluidsoverlast, en ik zie het eerder als een bron van inspiratie voor onze leerlingen. Het toont hen dat je met verschillende materialen prachtige huizen kunt bouwen. En voor de meisjes op school is het een kans om te zien dat zij ook in de bouw kunnen werken. Het opent nieuwe perspectieven voor hen.

Wat is je hoop voor de toekomst?

Peter: Er gaan zowel jongens als meisjes naar Mukima Secondary School, maar momenteel zijn er alleen slaapzalen voor jongens. Ik wil ook graag faciliteiten voor meisjes bouwen. Hun veiligheid is prioriteit, daarom zijn gescheiden gebouwen noodzakelijk. Mijn hoop voor de toekomst is dat ieder kind in Laikipia toegang tot onderwijs heeft.

Scroll verder voor meer info over Habitats project in Laikipia >>

Habitats project in Laikipia

In 2017 bouwde de gemeenschap in Mukima, Laikipia met Habitats hulp een middelbare school met slaapzalen. Deze kostschool is van onschatbare waarde voor kinderen van rondtrekkende families en gezinnen met een laag inkomen. Het biedt deze kinderen een thuis, waardoor ze regelmatig naar school kunnen gaan.

Momenteel telt de school 110 leerlingen, waarvan 78 op school slapen. De school heeft ruimte voor meer leerlingen, maar door gebrek aan docenten wordt de capaciteit nu niet voldoende benut. Er moeten genoeg docenten zijn om de veiligheid van de leerlingen te waarborgen. Daarom bouwen we nu goede en betaalbare huizen voor docenten naast de school. Dit maakt de school veiliger en geeft ouders meer vertrouwen, waardoor ze hun kinderen met een gerust hart kunnen inschrijven.

Wil je meer weten over Habitats projecten in Kenia? Lees hier verder >>

Nieuwsbrief
Sluiten