Televisie-uitzending op NPO1 over de ramp in Turkije en Syrië geeft inkijkje in de hulpverlening achter Giro555

8 december 2023
Jeroen Pauw op bezoek bij echtpaar in Gaziantep

Ruim negen maanden na de landelijke Giro555-actiedag voor de aardbeving in Turkije en Syrië, wordt op maandagavond 11 december in een speciale televisie-uitzending aandacht besteed aan de hulpverlening vanuit de Nederlandse hulporganisaties achter Giro555. Presentator Jeroen Pauw bezoekt in de uitzending de zwaar getroffen gebieden in en rond Hatay, Gaziantep, Adiyaman en het grensgebied met Syrië. Hier spreekt hij hulpverleners en getroffen inwoners over de gevolgen van de ramp.

Ook actievoorzitter Michiel Servaes reisde af naar Turkije en vertelt over de hulpverlening namens de samenwerkende organisaties achter Giro555. Servaes: “De honderden hulpverleners doen er al bijna een jaar alles aan om de slachtoffers te helpen. Iedereen weet ook dat de koude winter weer voor de deur staat. Waar eerst de behoefte lag bij medicijnen, voedsel, schoon drinkwater en schuilplaatsen, is de wederopbouw van woningen en gemeenschapsgebouwen aan de orde van de dag. Iedereen wil het leven ook weer zo snel mogelijk hervatten, dat is zo voelbaar. Ondertussen is de hulp nog echt hard nodig, ook voor de psychische zorg en speciale aandacht voor kinderen. Die projecten lopen nog volop en bieden echt veel steun aan zoveel mensen voor wie het leven onverwachts anders is gelopen.”

Het gironummer is nog tot en met 31 december 2023 geopend. Met inmiddels een tussenstand van 127 miljoen euro, wordt er tot en met maart 2025 door de betreffende hulporganisaties achter Giro555 hulpverleend in zowel Turkije als Syrië.

Habitats project in Turkije
In Turkije herstellen wij niet alleen huizen maar ook harten. Onze bouwexperts bezoeken gezinnen in de getroffen gebieden en bespreken samen de schade aan hun huizen. Met onze technische kennis stellen we de bewoners gerust, zodat zij zich weer veilig voelen in hun eigen huis en kunnen beginnen aan de wederopbouw van hun leven. Sinds de start van het project hebben we maar liefst 2300 gebouwen geëvalueerd, wat betekent dat ongeveer 40.000 mensen nu zekerheid hebben over de veiligheid van hun huis. Daarnaast hebben we via een online campagne meer dan 800.000 mensen bereikt en geïnformeerd hoe ze zelf de veiligheid van hun huis kunnen controleren en lichte schade kunnen herstellen. In de stad Elbistan hebben we bovendien reparaties uitgevoerd voor gezinnen in kwetsbare posities. Lees hier meer over hoe Habitat helpt in Turkije >>

Pauw in Turkije – Maandag 11 december, 21.30-22.20 uur, NPO 1 (en wereldwijd via BVN)

Nieuwsbrief
Sluiten