Giro555 Update: €124 Miljoen voor Noodhulp en Wederopbouw in Turkije en Syrië

4 oktober 2023
Habitat for Humanity werknemers in Turkije

De hulporganisaties achter Giro555 hebben in de eerste zes maanden voor bijna 32 miljoen euro aan grootschalige noodhulp aan de slachtoffers van de aardbeving in Turkije en Syrië kunnen leveren.

Na de aardbevingen en naschokken die een enorme schade hebben aangericht, zijn de organisaties direct gestart met het bieden van hulp zoals tijdelijk onderdak, schoon drinkwater en sanitatie, medische zorg, eten en drinken. Het geld dat is opgehaald is nagenoeg gelijk verdeeld tussen beide landen. Met de winter in aantocht blijft noodhulp cruciaal, maar de komende jaren verschuift de focus meer richting wederopbouw, herstelwerkzaamheden en het creëren van perspectief in de getroffen gebieden. Daarmee ligt de hulpoperatie, die tot maart 2025 duurt, goed op schema. Het gironummer 555 blijft tot het einde van dit jaar open voor donaties. Inmiddels staat de teller op 124,5 miljoen euro.

In de nacht van maandag 6 februari 2023 zijn miljoenen mensen in Turkije en Syrië getroffen door twee krachtige aardbevingen en naschokken die enorme schade hebben aangericht. De eerste maanden zorgden de betrokken hulporganisaties met het geld van Giro555 voor tijdelijke opvanglocaties, drinkwater en schone toiletten en gaven ze financiële ondersteuning zodat mensen zelf konden kopen wat ze nodig hadden. Er werden vrijwel direct hulpgoederen uitgedeeld, zoals hygiënekits, winterkleding en dekens. Daarnaast werd ook groots ingezet op het verlenen van psychosociale hulp en creëerden de hulporganisaties veilige plekken voor kinderen waar ze konden spelen en leren. Hiermee zijn inmiddels al honderdduizenden mensen geholpen.

Overgang naar Wederopbouw
Naast het geven van noodhulp gaan de organisaties achter Giro555 de focus verleggen naar wederopbouw, herstelwerkzaamheden en het bieden van perspectief. Scholen, ziekenhuizen en watersystemen worden gerepareerd en lokale markten en economieën worden ondersteund zodat het normale leven zoveel mogelijk weer opgestart kan worden. De meest kwetsbaren krijgen financiële ondersteuning zodat zij de komende winter in hun eigen levensonderhoud kunnen voorzien. Omdat veel mensen nog altijd kampen met gevoelens van angst en stress wordt de komende maanden het geven van psychosociale hulp verder opgeschaald. De opbrengst van Giro555 wordt tot 1 maart 2025 besteed. Voor meer informatie over de hulpverlening zie: www.giro555.nl.

Habitat for Humanity
Habitat Nederland is een van de vijf gastdeelnemers van Giro555 die helpen bij noodhulp en wederopbouw in Syrië en Turkije. In samenwerking met onze lokale partner, Miyamoto, richten wij ons op de wederopbouw in Turkije. Het doel van ons project is om mensen uit overvolle tentenkampen terug te brengen naar hun herstelde en veilige huizen. We gebruiken onze expertise in huisvesting om schade aan gebouwen te beoordelen, herstelwerkzaamheden uit te voeren en begeleiding te bieden aan de getroffen bevolking, zodat zij met vertrouwen naar huis kunnen terugkeren en hun leven weer kunnen oppakken.

Lees meer over hoe Habitat helpt in Turkije >>

Giro555’s interactieve kaart met voorbeelden van hulp in Turkije en Syrië

Nieuwsbrief
Sluiten