Klimaatbestendig bouwen redt levens en bespaart geld

13 oktober 2023

Wist je dat elke geïnvesteerde euro in klimaatbestendige infrastructuur tot wel zes euro aan noodhulp en wederopbouw kan besparen? Neem bijvoorbeeld Haiti, waar 98% van de huizen die Habitat bouwde na de verwoestende aardbeving van 2010 nog overeind stond na de even krachtige aardbeving van 2021.

13 oktober is de VN’s International Day for Disaster Risk Reduction.

Rampen en armoede

Rampen veroorzaken immense pijn en kunnen in korte tijd decennia aan vooruitgang en ontwikkeling wegvagen. Nog zorgwekkender is dat de landen die het meeste risico lopen op rampen vaak dezelfde landen zijn waar de meeste mensen onder de nationale armoedegrens leven. Mensen met bescheiden financiële middelen worden onevenredig hard getroffen door rampen. Ze vestigen zich vaak in gevaarlijke gebieden omdat de grond er goedkoper is en hebben doorgaans geen toegang tot essentiële basisvoorzieningen, zoals medische zorg en schoon drinkwater. Wanneer een ramp toeslaat, beschikken ze meestal niet over verzekeringen of een vangnet om hen weer op de been te helpen.

Hoe Habitat Helpt

Habitat Nederland werkt nauw samen met lokale partners en gezinnen in risicogebieden om robuuste, energiezuinige woningen te bouwen die beter bestand zijn tegen rampen. Deze huizen bieden niet alleen onmiddellijke veiligheid, maar dragen ook bij aan het welzijn van gezinnen op de lange termijn. In Cambodja, bijvoorbeeld, hebben we een project waarin we huizen in overstromingsgebieden hebben verhoogd en de lokale gemeenschap hebben opgeleid om slim en veerkrachtig om te gaan met de gevolgen van klimaatverandering. Lees hier meer over ons project in Cambodja.

De Klimaatcrisis

Van orkanen en overstromingen tot bosbranden en droogte – ongeveer 75% van de extreme weersomstandigheden wordt momenteel veroorzaakt door klimaatverandering, aangewakkerd door de uitstoot van CO2. Als wereldwijde huizenbouwer begrijpen we de vervuilende impact van de bouwsector. Terwijl ‘duurzaam bouwen’ in Nederland steeds meer de norm wordt, is dit elders nog niet zo vanzelfsprekend. Als Habitat nemen we onze verantwoordelijkheid serieus. We bouwen niet alleen met respect voor mens en milieu in onze projecten, maar zetten ons ook in om duurzame bouwmaterialen en milieuvriendelijke bouwpraktijken toegankelijk te maken in meer landen en voor mensen met lagere inkomens.

Wil je meer weten over Habitats visie op huisvesting en de impact op klimaatverandering? Lees hier verder >>

 

 

Nieuwsbrief
Sluiten