“Als commercieel bedrijf iets terugdoen voor de wereld”
“Op skivakantie hoorde ik voor het eerst over Habitat.” Aan het woord is Marcel Paardekooper, een van de oprichters van ICT-bedrijf Legian, dat sinds een aantal jaren actieve sponsor is van de bouwreizen van Habitat. Hij vertelt waarom hij onze organisatie in zijn hart heeft gesloten, hoe de bouwreizen bijdragen aan de werksfeer bij Legian en ook een beetje helpen om nieuwe medewerkers en klanten aan zich te binden.
Maar eerst die kennismaking. “Op skivakantie sprak ik de fondsenwerver en enkele bouwreizigers die allemaal prachtige verhalen hadden. Dat bleef wel hangen. Toen ik een tijdje later een medewerker kreeg die in Amerika voor Habitat had gewerkt, kwam het weer boven.” Marcel en zijn compagnon Dick Hoogendoorn besloten om het 15-jarig bestaan van Legian te vieren met een bouwreis met medewerkers. “Gewoon, omdat we als commercieel bedrijf iets terug wilden doen voor de wereld.”
Met vijftien mensen uit de organisatie bouwden de Legianners aan een huis op Bali en dat beviel uitermate goed. Zo goed dat op dit moment wordt nagedacht voor een locatie voor de 5e bouwreis.
Vrije dagen inruilen
Er is altijd genoeg belangstelling van collega’s om deel te nemen. Hoewel ze er wel iets voor moeten doen. “Medewerkers geven er vijf vakantiedagen voor op en betalen een eigen bijdrage. Daarnaast verwachten we dat ze extra geld voor Habitat ophalen door sponsorgeld te werven. Dat voorkomt dat mensen de reis als verkapte vakantie gaan zien, want het is ook gewoon hard werken”, legt Marcel uit. Naast de bouwreizigers zijn er ook regelmatig medewerkers die een donatie doen voor Habitat, bijvoorbeeld door een paar vrije dagen in te ruilen voor geld voor Habitat of een deel van hun bonus te geven.
Waarom heeft Marcel nu juist voor Habitat gekozen?
“Er zijn maar weinig goede doelen waar je zo zeker van weet dat er iets goeds met je geld gebeurt en waar je zelf de handen uit de mouwen steekt en deelneemt aan de realisatie.” Ook de mensen op het kantoor van Habitat dragen bij aan de positieve ervaringen van Marcel. “Die mensen zijn zo bevlogen met hun werk bezig, daar wil onze organisatie graag aan meedoen.”
Teambuilding
Hoewel iets terug doen voor de wereld het belangrijkste doel was van de bouwreizen, is het teambuildingaspect ook heel belangrijk. Marcel: “Wij hebben veel collega’s die de hele week door het land rijden en bijna altijd bij de klant zitten, die kennen elkaar nauwelijks. Als je dan een hele week samen optrekt met collega’s die je nog nooit gezien hebt, doet dat zo veel voor de collegialiteit. Mensen die een hele week samen bezig zijn en soms zelfs bij elkaar op de kamer slapen, bouwen hele speciale werkrelaties op. Dat is heel mooi om te zien.” Ook de collega’s die in Nederland blijven, worden betrokken. “We maken filmpjes en zetten elke dag informatie op de intranetsite. Zo proberen we ze zo goed mogelijk op de hoogte te houden van onze belevenissen.”
Commercieel belang
“Nee, totaal niet”. Het antwoord komt nog voordat de vraag helemaal gesteld is. “We hebben nooit een commercieel belang gehad bij de reizen. De eerste keer hebben we niet eens informatie op onze website gezet.” Dat is nu wel anders, want op de website van Legian vind je verschillende filmpjes van de vier reizen die de Legianners inmiddels hebben gemaakt. Ook krijgen klanten een mooi filmpje na een bouwreis, waarin tegelijk uitgelegd wordt dat de reizen ‘worden bekostigd met geld dat anders aan relatiegeschenken wordt besteed’.
Waar Marcel pas na een paar jaar achter kwam, was dat de bouwreizen voor verschillende collega’s een reden was om bij Legian te gaan werken. Ook van klanten komen regelmatig positieve berichten. “Medewerkers en klanten vinden het steeds belangrijker dat je als bedrijf laat zien dat je betrokken bent bij de wereld”, legt Marcel uit. Dus hoewel het nooit zo bedoeld is, is het wel mooi meegenomen.
Gezamenlijke herinnering, onvergetelijke ervaring
Maar het mooiste is toch die gezamenlijke herinnering en die onvergetelijke ervaring. Marcel is inmiddels drie keer op bouwreis geweest en vond het elke keer weer indrukwekkend. “Ik vind het heel mooi om ook andere mensen die ervaring mee te laten maken. En natuurlijk brengt het mij ook wat. Op sommige plekken is zoveel armoede, daar wordt je nederig van en dan realiseer ik me weer dat wij ontzettend veel geluk hebben dat we in dit land geboren zijn.”