Marlayne Sahupala en Buddy Vedder met Habitat naar Oeganda

Marlayne en Buddy waren op reis met Habitat, hoe kijken ze terug?

In maart 2020 – net voordat de wereld in lockdown ging – reisden onze ambassadeurs Marlayne Sahupala en Buddy Vedder met Habitat door Oeganda en bezochten het project dat Habitat daar realiseert dankzij de deelnemers aan de Postcode Loterij.

Het werd een prachtige en indrukwekkende reis – vol emotie en plezier en bovenal met vele mooie ontmoetingen met krachtige mensen!

Via Instagram kon je Marlayne en Buddy volgen via de stories en posts op Habitat NederlandMarlayne en Buddy

Marlayne

“Wat ben ik dankbaar voor alle ontmoetingen! We zijn zo hartverwarmend ontvangen door alle gezinnen in hun Habitathuis. Veel mooie ontmoetingen gehad met krachtige moeders, vaders en kinderen. Tranen weggepinkt, maar ik ben ook zo blij dat de gezinnen nu in een stevig, stenen huis wonen. Ze hebben een veilig thuis en daarmee een toekomst perspectief!”

Op 30 april vertelden Marlayne en Buddy bij 5Uur live over de bijzondere ontmoetingen in Oeganda

Buddy

“Het leven daar is zó anders, ik ken dat leven niet. Ik zag intens vrolijke kinderen, maar ik begreep niet zo goed waarom ze zo vrolijk waren. Het heeft echt wel een paar dagen geduurd voordat ik in kon zien wat de impact is van het werk dat Habitat daar doet. Maar het was een enorm bijzondere ervaring. Als ik nu thuis de deur opendoe, ben ik me nog bewuster van wat dat betekent.”

Op 3 mei vertelde Buddy bij WildFM over zijn ervaringen in Oeganda.

“De kinderen kunnen zich weer concentreren op hun schoolwerk”

Oma Kekulina woonde met 7 (klein)kinderen in een donker en lekkend huisje dat nauwelijks beschutting bood. De ogen van Kekulina spreken boekdelen als Buddy en Marlayne haar ontmoeten, ze kan niet ophouden met vertellen hoe blij ze is met het nieuwe huis.

“Buddy en ik hebben ook heel even mee mogen bouwen aan het Habitathuis voor deze vrouw die met 7 (!) kinderen nu nog in een lemen hutje woont. Gelukkig kan ze over 2 weken verhuizen, een veilige schone plek, een thuis!”

Timmerman met een eigen werkplaats

Esau van 20 is de broer van Evelyne. Hij deed 2 jaar geleden een opleiding tot timmerman en heeft een werkplaats naast het Habitathuis. Mensen uit de hele omgeving komen naar hem toe om meubels te laten repareren of om nieuwe kastjes te laten maken.

Buddy: “Esau en ik zijn echt vrienden geworden. Hij is iets jonger dan ik, maar heeft al zoveel verantwoordelijkheid in het gezin. Hij verdiend nu het schoolgeld voor zijn broertje van 15 en zusje van 17. Dat vind ik zo bijzonder om te zien bij iemand van zijn leeftijd.”

Jeremiah en Joy

Jeremiah en Joy hebben 6 kinderen. Zoon Jonrad van 5 heeft het syndroom van Down en is fysiek beperkt. Hun oude huisje van modder is een wereld van verschil met hun nieuwe Habitathuis – een schone vloer en een waterdicht dak en ook geen last meer van ratten die binnen komen. Vader Jeremiah straalt!

Buddy: “Jeremiah vertelde ons vol trots dat hij zo blij is met zijn huis. Hij ligt nu niet meer iedere nacht naar het plafond ligt te staren in angst dat het dak neerstort op zijn kinderen. En dan zitten zijn kinderen er omheen, helemaal blij. Ja, raakte me echt.”

Habitatproject in Oeganda

Dankzij de deelnemers van de Postcode Loterij kon Habitat de levens verbeteren van ruim 1.500 mensen in Oeganda. In dit project ondersteunt Habitat kwetsbare gezinnen en de gemeenschappen waarin ze leven. Dit kunnen bijvoorbeeld gezinnen zijn die bestaan uit weeskinderen en hun verzorgers, gezinnen met een alleenstaande ouder of gezinnen met gehandicapte kinderen. Gezinnen die door omstandigheden zelf niet in staat zijn om voor een goede en veilige leefomgeving te zorgen. Zij kunnen een steuntje in de rug heel goed kunnen gebruiken!

De jongeren in het project leren een vak – als timmerman, kapster of kleermaker kunnen zij zelfstandig een beter bestaan op kunnen bouwen en positieve bijdrage leveren aan de gemeenschap waarin ze leven. Met de bouw van een Habitathuis en een wc krijgen ze de veiligheid en bescherming die ze nu zo missen. Zoals gebruikelijk in de lokale cultuur van Ubuntu kunnen ook de andere mensen uit de dorpen meeprofiteren van schoon drinkwater, sanitaire voorzieningen en trainingen en voorlichting op allerlei gebied. In totaal hielp Habitat in dit project 1.500 mensen aan een beter bestaan.

Nieuwsbrief
Sluiten